Коронавирусът достигна до Бразилия

0
Заразата е пренесена от завърнал се от Италия бразилски гражданин
Заразата е пренесена от завърнал се от Италия бразилски гражданин Снимка: Getty Images

Коронавирусът от Италия бързо се разпространява и достигна до Бразилия - първата държава в Латинска Америка, регистрирала болестта, предаде Би Би Си.

Заразата е пренесена от завърнал се от Италия бразилски гражданин. Австрия, Хърватия, Швейцария и Алжир също обявиха, че коронавирусът е "пристигнал" там чрез хора, които са били в Италия. Болен италианец даде положителна пробва вчера в хотел на испанските Канарски острови, което доведе до пълна изолация на мястото за настаняване.

Тричленно българско семейство е поставено под карантина в хотела в Тенерифе, в който един от гостите, италиански лекар, е с положителна проба за новия коронавирус. Това съобщиха от Министерството на външните работи пред БГНЕС.

Заразеният италиански турист е лекар от северната област Ломбардия, където в последните дни са регистрирани много от случаите. Той е настанен в болница, взета му е и втора проба, от която още не са излезли резултатите. След установяването на коронавируса, около 1000 души в хотела са затворени в стаите си.

„В понеделник вечерта пристигнахме с много перипетии покрай бурята от Сахара и сутринта се изненадахме, че целият хотел е блокиран от полиция, ленти отвън… Не ни се разрешава да излизаме, препоръчително е да седим по стаите. Раздадоха ни вода. Маски няма за съжаление“, разказва пред bTV българката Виктория Захариева, която заедно със семейството си е блокирана в хотела в Тенерифе.

„Сутринта, докато не знаехме, си отидохме на закуска, но там, след като се изясни ситуацията, всички побързаха да вземат храна по стаите, вода и всички сме затворени в момента по стаите. Който си е носил маски от вкъщи, си ги ползва“, споделя още Захариева.

Днес ще стане ясно докога българите и останалите гости на хотела ще са останат затворени там, след като излязат резултатите от втория тест на италианския лекар. Гостите на хотела също трябва да преминат медицински преглед. Съпругата на болния италианец също е под наблюдение в болницата в Тенерифе.

Два са потвърдените случаи на корона вирус в Инсбрук (Австрия) на граждани, пристигнали от Ломбардия. В Загреб (Хърватия) в болница е настанен млад мъж в добро състояние, но с положителен тест за вируса. Той е бил в Милано между 19-21 февруари. Испанските здравни власти идентифицираха случай на заразен с коронавирус в областта Каталуния- това е първият случай в континенталната част на страната, но четвърти на испанската територия, съобщи в. "Вангуардия". В началото на месеца бяха установени двама заразени - британец даде положителна проба за заразата на остров Майорка на 9 февруари, а на 1 февруари германски гражданин - на остров Ла Гомера, който е част от Канарските острови.

Първи случай на коронавирус беше установен и в Швейцария. Това е потвърдено от Федерална служба по обществено здраве. Швейцарската телевизия RTS съобщи, че заразеният е от градчето Тичино на границата с Италия.

Съседните на Италия държави решиха снощи, че на този етап затваряне на границите не се налага. Министрите на здравето на Франция, Германия, Италия и представител на ЕК стигнаха до заключението, че не трябва засега да се затварят граници, въпреки че коронавирусът бързо се разпространявана из Европа, а също така в централните и южните части на Италия. "Става въпрос за вирус, който не признава граници", обяви италианският здравен министър Роберто Сперанца.

Извън най-засегнатата държава - Китай, потвърдените случаи на коронавирус са над 1200, като починалите са повече от 20. Особена загриженост предизвика разпространението на болестта в Италия, Южна Корея и Иран. В Италия общият брой на жертвите достигна 11 души. Освен в Северна Италия, заразени с коронавирус има и в южната част на страната. Потвърдени случаи на болестта има на остров Сицилия и Тоскана. Общо в Италия заразените са над 300. Премиерът Джузепе Конте обяви, че са взети мерки срещу разпространението на болестта и Италия е безопасна за пътуване и туризъм. В Иран заместник-министърът на здравеопазването Ирадж Харирчи се оказа заразен с коронавируса. Малко преди това той се появи на пресконференция по темата, но видимо изглеждаше зле. Новината беше потвърдена и от здравния министър на страната Киануш Джаханпур. Около 100 са заразените в Иран, а жертвите досега са 15 души.

Виетнамските власти пък съобщиха, че всички 16 заразени с вируса местни граждани са се излекували и са в добро състояние, предадоха агенциите. Някои от тях продължават да са в болница. На 13 февруари беше регистриран последният случай на болен от коронавируса. Във Виетнам заразата беше открита за първи път на 23 януари у двама китайски граждани.

Властите в американския град Сан Франциско обявиха извънредно положение заради заплахата от разпространението на новия коронавирус, предадоха информационните агенции. Засега не са регистрирани заболели, но мярка е взета, за да се подготви населението за такава възможност. Според градските власти "ситуацията в света се променя бързо". „Предвид интензивния пътнически поток между Сан Франциско и континентален Китай, вероятно с течение на времето ще бъдат регистрирани един или повече случаи“, се казва в изявлението на управата на калифорнийския град.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че светът трябва да направи повече, за да се подготви за евентуална пандемия от коронавирус, съобщи Би Би Си.

Все още е рано случващото се да се определя като пандемия, но страните по света трябва да бъдат на “етап на готовност”, смята СЗО. Пандемия се обявява, когато заразно заболяване се разпространява лесно от човек на човек в много места по света едновременно. В момента обаче повечето заразени са съсредоточени в Китай, където около 77 000 души заболяха и над 2600 починаха.

Белият дом изпрати в американския Конгрес искане за отпускане на 2,5 милиарда долара за борба с новия коронавирус. Около 1 млрд. долара е предвидено да отидат за разработка на ваксина срещу заразата.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари