Корнелия Нинова: В бюджета цъкат две бомби

1
БСП няма да подкрепи бюджета на Асен Василев, ще предложи алтернативен, заяви лидерът на левицата
БСП няма да подкрепи бюджета на Асен Василев, ще предложи алтернативен, заяви лидерът на левицата Снимка: БГНЕС

БСП няма да подкрепи бюджета на Асен Василев, ще предложи алтернативен, заяви лидерът на левицата

Министър Василев запозна колегите от Бюджетна комисия с бюджета, който е подготвил. Ние няма да подкрепим този бюджет и изготвяме наш алтернативен". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Това, което ни представи господин Василев, не решава нито един проблем с доходите на хората, не наблюдаваме решаване на проблемите на хората, този бюджет е антисоциален", подчерта още лидерът на БСП.

Нинова подчерта, че бюджетът не решава нито един проблем с инфлация, цени, доходи и бедност и, че в него няма сериозни заложени реформи в образование, здравеопазване и социалната сфера.

Има и две бомби в този бюджет, които могат да объркат всички сметки на Василев. Той е предвидил приходи по ПВУ, а 10 от 13- те закони не са мръднали в НС. Вторият риск е конфликтът между редовното и служебното правителство за парите в Българския енергиен холдинг. Виждаме, че той се задълбочава. Над 1 млрд. лева се въртят между служебното и редовното правителство без някой да даде смислен отговор какво се случва с тези пари, а министър Василев ги предвижда като приход. Така 2 млрд. лв. са под въпрос в бюджета", каза още Корнелия Нинова.

Фиксацията в дефицит под 3% не работи за развитието на българската икономика и не е в грижа за хората, смята Нинова, и припомни, че от БСП предлагат дефицит от 4%, това са 1,6 млрд. лв. повече на годишна база. „Тъй като правим бюджет за половин година, ние предлагаме алтернативни мерки в рамките на половината сума – 800 млн. лв. в които сме ориентирали нашите политики. Насочили сме парите в икономика, растеж, инвестиция, социална политика ориентирана към доходите на хората и общини и регионална политика. Като групи хора сме ги ориентирали към деца, млади хора и млади семейства, на второ място работещите бедни и на трето възрастните пенсионери", подчерта лидерът на БСП. „Ние ще предложим майчинството за втората година да е равно на МРЗ, увеличение на еднократната помощ при раждане на дете, и др. МРЗ да стане 50% от средната за страната, и настояваме това да стане от 1 юли. Настояваме и за увеличение на годишните надбавки", каза още тя.

Нинова поясни, че очаква гласуването на бюджета, вкаран от Василев, да не мине леко, а със спор между ГЕРБ и ПП-ДБ. „Очакваме проблем при гласуването на бюджета между двете управляващи коалиции, тъй като близо 3 часа те спориха относно удължаването на сегашния бюджет, затова очакваме гласуването на новия бюджет да не мине леко. Виждаме, че са се съсредоточили върху постове, а не върху закони, нищо не са свършили като мнозинство", обясни още Нинова, след което коментира, че БСП няма да подкрепи бюджета на първо четене, но между първо и второ четене те ще внесат промени в бюджета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари