Корнелия Нинова: Петков не даде убедителни доказателства за действията на руските дипломати

0
Днес ще се срещнем с него, но не знаем за какво е срещата
Днес ще се срещнем с него, но не знаем за какво е срещата Видео: NOVA

Този уж доклад на ДАНС не сме го виждали. Вероятно само президентът, който назначава шефа на ДАНС, може да види доклада

"Решението е безпрецедентно. В световната история няма такова. Най-големият брой изгонени руски дипломати е от САЩ – 58. В ПГ казваха, че това е на ръба на скъсване на дипломатическите отношения."

Това каза вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова пред NOVA.

България трябва да е суверенна държава и никой да не ни определя външната политика. Доколкото знам, не са дадени убедителни доказателства, че изгонените руски дипломати са били шпиони. Но извън конкретния казус – дали това би навредило на българския национален интерес, на икономиката ни, на туризма, на цените на газа, на петрола? Категорично.

Вижте какво правят големите европейски държави, например Франция – Макрон си говори с Путин постоянно. Германия реши да не си прекъсва газовите доставки, защото мисли за икономиката си, за семействата. Съмнявате ли се, че те не са евроатлантически държави?

Никой не дава убедителни доказателства за незаконната дейност на тези хора.

Представител на МИИ няма в Съвета по национална сигурност. Оперативно заседание на МС – това би трябвало да е заседание, на което се дава информация, а не се взима решение. Външният министър на едно от тези заседания поднесе информация колко са руските дипломати тук, колко са нашите там, каква реципрочност трябва да се търси; на това заседание заявих, че ако има намерение за гонене на такъв брой дипломати, това е абсолютно неприемливо и е на прага на скъсване на дипломатическите отношения, коментира Нинова.

Този уж доклад на ДАНС не сме го виждали. Вероятно само президентът, който назначава шефа на ДАНС, може да види доклада.

А в Съвета по национална сигурност към премиера има двама души от ДАНС, така че казаното от Радев, че не е знаел за гоненето на дипломатите, не отговаря на истината.

Борихме се срещу модела на ГЕРБ, в който институциите не се уважаваха, върховенството на закона и правовия ред, а тук сме свидетели именно на същия модел.

След решението на ПГ БСП да прекрати преговорите за съставяне на правителство с ПП, се обадих на премиера в оставка Петков и го информирах за решението ни. Не вярвам, че решението за гонене на дипломатите е под чуждо давление. Това е безпрецедентен акт, който не е доказан с нищо, коментира Нинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари