Корнелия Нинова настоява за изцяло нов антикорупционен закон

0
Сегашният закон е лобистки, пишеше се на коляно, имаше четири поправки, заяви лидерът на БСП
Сегашният закон е лобистки, пишеше се на коляно, имаше четири поправки, заяви лидерът на БСП Видео: bTV

Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоява за изцяло нов антикорупционен закон.

Това заяви тя на влизане за Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев. Заседанието е посветено на борбата с корупцията по високите етажи на властта.

Нинова изтъкна, че сегашният антикорупционен закон е написан набързо и в последната година и 3 месеца е поправян 4 пъти, предава bTV.

По думите ѝ обаче искането на нов закон няма да е повод за връщането на БСП в парламента до европейските избори. Нинова отбеляза, че до вота остава малко време. „Ние предлагаме тепърва да започне обсъждане на всички равнища и няма как за месец всичко това да бъде прокарано в парламента”, уточни тя.

Лидерът на БСП предлага и разговори за промяна в правомощията на главния прокурор и налагане на съдебен контрол върху актовете на прокуратурата, които досега не подлежат на такъв, защото по думите ѝ се създават условия за произвол на прокуратурата по определени дела и субективни решения по тях.

Нинова иска също правила за избор на двамата европейски прокурори, които трябва да работят в България. „Предстои техният избор, а няма никакви правила и рискуваме отново те да бъдат посочени непрозрачно от определени кръгове и да бъдат послушковци”, подчерта тя.

„Не знам дали са нужни нови закони. Според мен са нужни нови хора”. Така лидерът на „Атака” Волен Сидеров коментира предложението на Нинова за нов антикорупционен закон

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари