Корнелия Нинова: Изкуственият интелект е технологична революция с много ползи, но и с рискове

0
Крие огромна заплаха за развитието на децата ни - за техните способности да комуникират, да мислят, да правят изводи, предупреди лидерът на БСП
Крие огромна заплаха за развитието на децата ни - за техните способности да комуникират, да мислят, да правят изводи, предупреди лидерът на БСП Снимка: БСП

Съкращава времето за производство и прави продукцията на икономиката по-конкурентноспособна, коментира лидерът на БСП

Изкуственият интелект е един от най-важните въпроси на настоящето и бъдещето ни. Той е продукт, който е уникален заради това, че засяга всяка сфера в нашия живот. Няма друг такъв продукт в света, чието изобретяване да влияе по този начин на цялостния живот на човечеството.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна в питането си към министър-председателя акад. Николай Денков, съобщиха от пресцентъра на партията.

По нейните думи става дума за технологична революция, която може да донесе много ползи за света.

Може да донесе ползи в здравеопазването, вече доказани с експерименти – изкуственият интелект в много по-висока степен от обикновения скрининг доказва рак на гърдата. Изкуственият интелект изобщо не генерира фалшиви положителни резултати, за разлика от естествения начин, по който се изследва това заболяване. И това е само един от примерите“, посочи Нинова.

Тя цитира данни, според които всяка четвърта фирма в България вече използва изкуствен интелект, като той помага за намаляване на разходите, за съкращаване на времето за производство и прави продукцията на икономиката по-конкурентноспособна.

Няма време да разкажа за всички положителни ефекти, но има и много заплахи и рискове, които се засилват в последно време“, обърна внимание тя.

Нинова предупреди, че по констатации на Световната банка и на Форума в Давос, изкуственият интелект ще доведе до 300 млн. работни места, които ще бъдат заменени от роботи, а Кристалина Георгиева заявява, че той ще засегне 60% от работните места в световните икономики.

Стои въпросът какво ще се прави с тези работници. За нас, от Българската социалистическа партия, стои един важен въпрос за базовия доход на такива хора, които няма да имат работа, ще бъдат заместени от роботи и трябва да им се осигури някакъв начин на живот“, изтъкна лидерът на БСП.

Корнелия Нинова посочи и голяма заплаха в образованието, като разказа за случай с преподавател в „Станфорд“, който получава от студентите си 43 еднакви домашни работи, което означава, че всеки един от тях е взел механично резултата от генеративния изкуствен интелект.

Това е огромна заплаха за развитието на децата ни - за техните способности да комуникират, да мислят, да правят изводи“, предупреди Нинова.

Друг пример – безпилотна кола в един от американските щати, която съдържа в себе си информация за всички елементи на градската среда, спира на пешеходна пътека, когато на нея минава пешеходец. Но преди няколко месеца, на такава пътека минават хора, празнуващи Хелоуин, облечени като динозаври. Колата е безпилотна, няма информация за това и ги помита всички“, разказа още тя.

Нинова даде пример и с туристическа агенция, която използва изкуствен интелект да предлага продуктите си, но изкуственият интелект продава продукт, който агенцията не предлага. Хората си го купуват, не го получават и завеждат дела. Съдът осъжда агенцията, освен да плати на хората парите, да предлага такава услуга, която агенцията не предлага.

Сигурно сте чували, че много автори на автентични произведения на изкуството заведоха маса дела с претенции за авторски права. Съдилищата масово са задръстени от липса на правна материя, която да урежда този въпрос, защото ChatGPT не може да бъде страна по дела“, обърна още внимание тя.

И посочи: „Тези въпроси за развитието на изкуствения интелект вървят с изключителна скорост. Дори авторите им не са очаквали, че с такава бързина ще се развие тази материя. Освен това, че всички големи гиганти в света се надпреварват и инвестират милиарди в това да се разработват нови и нови продукти. Стигна се дотам самите автори, начело с Илон Мъск, в едно открито писмо, подписано от над 1000 души, които работят това и инвестират в това, да се обърнат към Сената в Щатите, в Лондон имаше среща на високо равнище, към Форума в Давос и да призоват: „Спрете ни, защото това е заплаха за човечеството!“.

Къде е България в този процес? През 2020 г. България е приела Стратегия за развитие на изкуствения интелект. Искам да знам от министър-председателя какво се прави по тази Стратегия, къде се намираме в този процес и какво възнамерява да прави сегашното правителство по тези въпроси“, попита Корнелия Нинова премиера Денков.

След като не получи отговор на своите въпроси, Нинова реагира: „Г-н Денков, чудя Ви се на способностите да изопачавате това, което говори някой друг. Как разбрахте, че плаша хората. Първо, че изопачавате думите ми. Второ, това го казват Илон Мъск от „Тесла“, Стив Возняк от „Епъл“, „Голдман Сакс“. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, на която се стараем да станем член, казва следното: „Масовото приемане на генеративен изкуствен интелект на работното място ще предизвика вълна от загуба на работни места и етични проблеми, като предупреждаваме най-богати икономики в света да се подготвят за катаклизми на световните пазари на труда.“ Тези над 1000 големи изследователи и инвеститори, които споменах, част от тях подписали писмото, казват: „Призоваваме правителствата да се намесят и да наложат мораториум, ако компаниите не се съгласят, временно за 6 месеца да преустановим изследванията“.

Поставям един реален въпрос. Никого не плаша. Питам България подготвена ли е? Прави ли изобщо нещо? Питам Ви – имаме Стратегия от 2020 г., какво сте направили по тази по нея, сега сме 2024 г. И получавам отговор: „Вие изопачавате и плашите хората.“ Какво сте направили – отговор никакъв“, подчерта тя.

И зададе уточняващ въпрос: „Всички имаме фиксация в Зелената сделка, само че така я провеждаме тази Зелена сделка, че страда икономиката, енергетиката, работните места, налагат се ограничения на въглеродните емисии, вчера специално приехте закон да се налагат нови такси и мита на фирми, които внасят елементи и суровини, които застрашават околната среда. И не ми казвайте, че плаша – околната среда, здравето, чистата храна, вода и въздух са номер едно за нас. Питам Ви, изобщо предвиждате ли някакво приложение на изкуствения интелект в тази сфера, особено на фона на това, което постоянно се трупа като загуби от привеждането само на една част от Зелената сделка?

Нинова отбеляза, че ЕС първи в света е приел регулация на изкуствения интелект и в решението на Европейския парламент е залегнало, че всяка държава може да приема и национално законодателство, освен общото европейско, по тема изкуствен интелект.

Може би в бъдеще трябва да помислим за разумни законодателни инициативи, които, от една страна, да дадат възможност за развитие на високите технологии в полза на обществото, от друга – да минимизират всички рискове, що се отнася до правата на хората, злоупотреба с лични данни и авторски права, заплаха за националната сигурност през кибератаки и др. Въпросът е изключително сложен, изисква сериозен капацитет, но изисква и законодателни мерки, каквито ние се ангажираме да предложим“, каза в заключение Корнелия Нинова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари