Корабът на викингите акостира в Русе

13
Звук на скандинавски рог огласи поречието на река Дунав
Звук на скандинавски рог огласи поречието на река Дунав Видео: Русе Медиа

Звук на скандинавски рог огласи поречието на река Дунав

Корабът на викингите „Сага Фарман“, който е реплика на плавателен съд от 11 век, акостира в Русе. Той плава от Норвегия до Истанбул, за да пресъздаде едно от епичните пътешествия на викингите през цяла Европа.

Корабът с 11-членния си екипаж е пропътувал точно 80 дни, като е потеглил в края на април от най-стария норвежки град Тонсберг. Ентусиастите на борда са с различни професии, но всички са запалени по историята на викингите. „Започнахме да планираме експедицията през 2015 г. Трябваха ни три години да построим този кораб, който е реконструкция на оригинален кораб от 11 век. Целта ни е да пресъздадем известното пътешествие от Осло до Константинопол, който е бил познат на викингите като Миклагард или Големия град“, разказа капитанът Карл Викинга, както се нарича самият той, предаде Русе Медиа.

До момента корабът е преминал през над 100 шлюза по реките Рейн, Майн и Дунав. Проблем са създавали единствено пясъчните наноси, но екипажът се е справил. Карл разказва, че много искат да ползват платната на кораба, за да се придвижват, но там, където има мостове, им се налага да пускат моторния двигател.

За да пресъздаде атмосферата от живота на древните викинги, членът на екипажа Хаакон Лий приветства посрещачите с изпълнение на букхорн. „Това е стар скандинавски духов инструмент, който се използва да предупреждава за атаки или да поздравява хората. Този път сме изключително приятелски настроени. Много се радваме, че ни приветствате в Русе“, сподели Хаакон Лий.

В Русе викингският кораб гостува със съдействието на русенеца Стамен Белчев. Екипажът бе посрещнат от зам.-кмета Златомира Стефанова, която връчи сувенири и рекламни материали от града, а по-късно следобед гостите ще имат и разходка из Русе.

Пътуването на „Сага Фарман“ по река Дунав ще приключи в Констанца, откъдето корабът ще навлезе в Черно море, за да пристигне в Истанбул в началото на август.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    До 5
    А защо не Кремълските Палячовци,ще направят по голяма добрина...
  • 2
    7
    Нострадамус
    На този странен кораб ще натоварим след като съдебното решение на ВАС влезе в сила бившия областен управител Борислав Българинов , вярното му пуделче Симеон Иванов и техните любими Надя и Ронито . Попътен вятър ГРАДЕЖ и по далеч , да не петните с арогантността си Русе
  • 1
    6
    До 5
    Може ли да натоварят и Бенчи, и да отплават с него, далеко, далеко от града.
  • 5
    5
    Дичев
    Викингите да си натоварят шепата НОВОИЗЛЮПЕНИ политически ПАЛЯЧОВЦИ от ПП и ДБ и да си отплават скоропостижно!
  • 0
    4
    Синбад Мореплавателя
    Идния петък ще потегля от кейовата стена на град Русе със саморъчно изработен сал от 10L празни туби от минерална вода, ще прекося морета и океани. Е Средиземно и Тихия най-вече, за да достигна Бермудския триъгълник, той е моята крайна дестинация. Имам едно свободно място за някой обичащ морските пътешествия, всъщност местата са две, но едното вече е запазено за кмета Пенчо, искал много да се тагне от Триъгълника, със селфи естествено! Така че, идния петък заповядайте на кея, от 14 часа!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари