Конвой от тирове с помощи от Турция ще премине през Русе на път за Украйна

0
Петте камиона ще достигнат ГКПП „Дунав мост“ утре сутринта
Петте камиона ще достигнат ГКПП „Дунав мост“ утре сутринта Снимка: Турската организация на Червения полумесец

Петте камиона ще достигнат ГКПП „Дунав мост“ утре сутринта

Към 8 часа на 28 февруари конвой от камиони на Червения полумесец от Турция ще премине през Русе и ГКПП „Дунав мост“ на път за Украйна.

Пет ТИР-а с вещи от първа необходимост изпраща турската структура на международната неправителствена организация. Към 9 часа конвоят ще продължи пътя си към Сирет, информира RuseInfo.

Съдействие за бързото придвижване ще окажат Гюргевският червен кръст, гранична полиция и полицията.

Председателят на турската хуманитарна организация д-р Керем Кънък заяви, че конвоят се състои от пет тира, натоварени с палатки, одеяла, храни, вещи от първа необходимост, хигиенни препарати. По думите му маршрутът на конвоя минава през България и Румъния, с които се поддържа връзка за безпроблемното и бързо преминаване на тировете през техните територии. Предвижда се до три дни конвоят да достигне в засегнатите от войната области в Украйна, допълва БТА.

"Предвиждаме да осъществим съвместна среща с председателите на Червения кръст от региона, от европейските държави, както и от страни, които имат възможности за осигуряване на помощи, на която ще обсъдим какво може да се направи за населението в пострадалите области на Украйна", посочи турският представител, който е и заместник-председател на федерацията на Червения полумесец и на Червения кръст за Европа и Средна Азия.

Според активисти на Червения полумесец настоящият руско-украински конфликт има по-тежки последствия от кризата през 2014 г., които са проличали още в първите 1-2 дни. Турската страна поддържа контакти както с руския Червен кръст, така и с украинския.

Активисти на Червения полумесец, специализирани за работа в райони с военни конфликти, нападения срещу цивилни и др. придружават турския конвой с помощи, за да окажат на място необходимата помощ на нуждаещите се.

Според турски източници към момента над 100 хиляди граждани на Украйна са останали без дом, но има опасения, че броят им може да достигне 1-5 млн. души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    гал гадот
    браво на турците!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари