Концесия на пристанище за обществен транспорт "Пристис"

0
"Пристис" е записано като пристанище за обществен транспорт с регионално значение
"Пристис" е записано като пристанище за обществен транспорт с регионално значение

Започват подготвителни действия за предоставяне на концесия на пристанище за обществен транспорт с регионално значение "Пристис". Решение за това бе взето на днешното заседание на Общински съвет - Русе.

"Пристис" е записано като пристанище за обществен транспорт с регионално значение по смисъла на глава четвърта от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВВППРБ). То е вписано и в съответния регистър на Дирекция "Морска администрация Русе".

Пристанището e предназначено за обслужване на кораби и пътници; швартоване, снабдяване на корабите с вода, електрическа енергия и комуникации; бункероване с гориво и смазочни материали; техническо снабдяване и услуги; снабдяване с хранителни и други продукти.

Няколко месеца продължиха дебатите и споровете за границите му през 2010 г. От администрацията на тогавашния кмет Божидар Йотов и съветниците от ГЕРБ предлагаха в обхвата му да влизат и зелените площи до железопътната линия. Мотивите им бяха, че при предоставянето на по-широк район за управление от оператора, който да не е разделен само на пристанище и зона за отдих, това би првлякъло в последствие много по-сериозен инвеститор за евентуална концесия, която да разработи подходящо цялата крайбежна зона на Русе. Въпреки това през октомври 2010 г. надделя мнението на групите на ВМРО, "Синята коалиция" и Професионалисти за просперитет на Русе в местния парламент югоизточната му граница да е до асфалтираните алеи или т.нар. обслужващ път. Това сочи и решение 996 на местния парламент от 14.10.2010 г. В предложението кмета Стоилов обаче е записано, че на югоизток пристанището граничи с поземлен имот с идентификатор 63427.2.929, поземлен имот с идентификатор 63427.2.3713 и поземлен имот с идентификатор 63427.2.4979 (железопътна линия).

За Topnovini.bg зам.-кметът Даниела Шилкова коментира, че това е само първоначално решение за стартиране на процедурата, като тепърва ще се решават самите граници на концесията. На този етап планът е да концесията да обхваща описания в първоначалния план терен, но е възможно по-късно да настъпят промени.

Съгласно Договор от 05.11.2010 г. Община Русе е предоставила извършването на пристанищни услуги в пристанище "Пристис" на спечелилия конкурса за оператор "ПОРТ ПРИСТИС" ООД. В смесеното дружество с най-голямо участие от 55% е "Параходство Българско речно плаване" АД – гр. Русе, представлявано към момента от Драгомир Кочанов и Тихомир Митев, в чиито надзорен съвет влиза "Химимпорт" на варненската групировка ТИМ. С 15% е "Космос енерджи" ЕООД – Варна на Пламен Проданов, с 15% е също и "Балкантурс" ООД – Русе, управлявано на Александър Николов. Другите 15% са на "ДД Логистика" ЕООД – Русе на Галимир Енчев, който според Търговския регистър е и едноличен собственик на капитала на "Хотел Космополитан" ЕАД.

Договорът с пристанищния оператор е в сила от 22.12.2010 г. и е със срок на действие до приключване на процедурата по концесиониране на Пристанището, но не повече от 5 години, т.е. до 22.12.2015 г. Това налага и започването на подготвителни действия за предоставяне на концесия на пристанище за обществен транспорт с регионално значение "Пристис".

В предложението на кметския кабинет е отбелязано, че в неговия обхват се включва и наклонен кей с обща дължина 1216,40 м., от които в имот с идентификатор 63427.2.5687 по кадастралната карта на гр.Русе попада кейовата стена с дължина 831,61 м., както и съответните части от намиращите се в територията водопроводна мрежа, кабелна мрежа НН и парково осветление - публична общинска собственост на Община Русе

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари