Консумираният тайно брак между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС доведе до истерия

0
“Лудница е! Няма ден, няма нощ, няма празник”, казаха избраници от ГЕРБ и ППДБ
“Лудница е! Няма ден, няма нощ, няма празник”, казаха избраници от ГЕРБ и ППДБ

“Лудница е! Няма ден, няма нощ, няма празник”, казаха избраници от ГЕРБ и ППДБ

Всички агенции под управление на Министерски съвет се оглавяват от ППДБ, уверява народният представител Росен Костурков.

Страх от чистки и ревизии

Консумираният тайно брак между ГЕРБ и ППДБ доведе до истерия чиновници по министерства, агенции и комисии, кметове и шефове на звена по места, признаха представители на средния ешалон на ПП и ГЕРБ. Срещи и телефонни разговори се правят до късно вечер, а изнервени активисти и от двете формации вдигали скандали на депутати и партийни координатори за споразумението за ротационно премиерство между Денков и Габриел. Във фейсбук съюзът между двете формации е наречен D&G (Долче и Габана). “Лудница е! Няма ден, няма нощ, няма празник”, казаха избраници от ГЕРБ и ППДБ, пише вестник "Труд".

Кметове на ГЕРБ питали има ли гаранция, че Асен Василев като стане финансов министър, няма да започне нарочно да прави ревизии чрез контролните органи като Агенцията за държавен и финансов контрол (АДФИ). Бизнесмени, които чакат средства по европейски проекти, пък били предупредени преди месец, че през министерството на финансите ще бъдат принудени да коригират политическата си ориентация за местните избори и да помагат на “Промяната”. Депутати на ПП вече демонстрирали самочувствие по места и заявявали на общински съветници, че не само министрите ще са техни, а и ще има смяна на директори на училища и “редица регионални структури”. Един от ораторите на ПП, депутатът Венко Сабрутев непрекъснато повтаряше през последните седмици, че “не може да се има никакво доверие на ГЕРБ”. А колегата му Росен Костурков директно обяви във фейсбук: “Всички агенции под управление на Министерски съвет се оглавяват от “Продължаваме промяната-Демократична България” (б. р. вероятно има предвид, че в тях ще се направят драстични кадрови смени).

Докато Мария Габриел и Николай Денков редят правителството, активисти на ГЕРБ обяснявали, че те ще държат властта в парламента и че партията им има “повече връзки в Брюксел”, казаха от ПП.

Депутати от ГЕРБ признаха, че изнервеността на служители в централната и местната администрация идвала от факта, че “Василев е непредсказуем”, а още по време на изборите от ПП многозначително казвали, че при тях има “готов списък за ревизии”. По време на кабинета “Кирил Петков” на мнозина членове на ГЕРБ бяха правени ревизии като физически лица, припомнят от партията на Борисов.

В ГЕРБ по места не вярват, че ротационното премиерстване ще ги спаси от властови натиск, както по времето на кабинета “Петков”. И припомниха как, докато Асен Василев беше във финансовото министерство, прати на кметовете инспектори за заложените средства за електроенергия и други разходи в общините насред кризата с цените миналия февруари.

От регионалните звена на министерствата на образованието, здравеопазването, земеделието също непрекъснато търсели уверение от депутати, че чиновници и директори няма да бъдат сменени по “целесъобразност”, защото само до преди дни са получавали директни предупреждения за “чистка” от членове на ПП и ДБ.

Сред депутатите на ППДБ вървят коментари и спорове около състава на бъдещия кабинет, както и какви кадри ще заемат постовете на зам.-министри. В екоминистерството трябваше да бъде Юлиан Попов, който влезе там по времето на служебния кабинет на Росен Плевнелиев. Природозащитници обаче недоволстват пред ДБ от името на Попов и настояват те да излъчат министър. По неизвестни причини номинираният за министър на икономиката Юлиан Войнов бил информиран, че вместо неговата, е предпочетена друга кандидатура. Кабинетът Денков-Габриел ще бъде гласуван близките дни, но все още президентът Румен Радев не е връчил втория мандат за съставяне на кабинет на ППДБ. Източници допуснаха, че Радев ще бави мандата, тъй като не бил сигурен, че правителство на ППДБ ще мине и за да не се налага да насрочва избори през август, парламентът трябва да “устиска” до края на юни.

Разправии в градската десница за министри

Разправии за министерски постове има в коалицията ДБ, където единствено Христо Иванов е обявил, че партията му няма да изпраща хора в изпълнителната власт. Атанас Атанасов, който имаше претенции да оглави МВР, но бе отказан, е получил две министерства - на здравеопазването, където засега не е отпаднала кандидатурата на седемдесетгодишния проф. Христо Хинков и на икономиката, където по настояване на ДСБ номинираният Юлиян Войнов ще бъде заменен от верен партиен кадър.

До снощи нямаше решение на националния съвет на Зелено движение, чието заседание започна в късния следобед вчера. Депутати коментираха, че е логично партията на Владислав Панев да получи екологичното ведомство.

Органите и членовете с изтекъл мандат, за които НС следва да проведе избори:

1. Избор на Комисия за разкриване на документите и обявяване на принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия - девет членове, включително председател, зам.-председател и секретар;

2. Избор на председател и членове (четирима) на Комисията за защита на личните данни;

3. Избор на Главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет и избор на инспектори (десет) в Инспектората към ВСС;

4. Избор на член на Надзорния съвет на Агенцията за публични предприятия и контрол;

5. Избор на управител на Българската народна банка (БНБ);

6. Избор на подуправител на БНБ, ръководител на управление “Банково” и подуправител, ръководител на управление “Емисионно”

7. Председател на Националния осигурителен институт (НОИ);

8. Избор на на двама съдии в Конституционния съд;

9. Избор на Фискалния съвет - петима членове, включително председател;

10. Избор на председател на Сметаната палата и по негово предложение двама зам.-председатели и двама членове;

11. Избор на председател на Комисията по публичен надзор над регистрираните одитори и по негово предложение - четирима членове на Комисията;

12. Избор на членове (петима) на Комисията за защита от дискриминация, включително председател и зам.-председател;

13. Избор на председател на Комисията за финансов надзор;

14. Избор на единадесет членове на Висшия съдебен съвет;

15. Избор на член на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и на зам.-председател от членовете на бюрото;

16. Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ);

17. Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР);

Искат оставки за “политическа нечистоплътност”

Симпатизанти на ДБ обявиха война във фейсбук на лидерите.

Форумите на ПП и ДБ от няколко дни са прегрели от критики и дори откровени обиди срещу решението ППДБ да прави правителство с ротационни премиери с ГЕРБ.

Тежки критики за задкулисие, договорки на тъмно и разпределяне на парични потоци отправят във фейсбук вече трети ден членове на ДБ към десните лидери, без значение, че формацията няма да изпрати никого от своите депутати в правителството. В социалните мрежи се разпространява клип от медийно участие на бившия правосъден министър от кабинета “Борисов 2” Христо Иванов: “Нито ще направим коалиция с Бойко Борисов, нито ще направим коалиция с ГЕРБ без Бойко Борисов, нито ще приемем да изтикат някой с хубаво костюмче, докаран от международната сцена, който да бъде използван като сламен човек за Бойко Борисов и неговото оцеляване”. Следват гневни публикации на симпатизанти и членове, които призовават Христо Иванов и Атанас Атанасов да подават оставки от председателските постове, а в интернет гърми от доскорошни изказвания и на двамата, в които от ДБ критикуват ГЕРБ за нестабилността, корупцията и как Бойко Борисов трябва да бъде държан далеч от властта.

“Ще спасявате европейското бъдеще на България с ГЕРБ?! Това, което възнамерявате да направите, не е проява на национална отговорност, а на политическа нечистоплътност или в най-добрия случай на самоубийствена глупост”, пише Камелия Георгиева.

“За какво ни призовавате - да наричаме комбината ви с мафията ротация? Това ли ви е лидерството и генералството?”, гневи се Димитър Хаджиниколов. А Севдалина Илиева допълва: “И утре като започнем да ви търсим отговорност, кое как и защо сте направили, ще започнете да ни обяснявате, как това не било по времето на вашата ротация! Заслужено ще изчезнете от политическата сцена!”.

“Алфа рисърч”: 47% одобряват споразумението за кабинет

47% одобряват постигнатото споразумение за управление между ГЕРБ-СДС и “Продължаваме промяната - Демократична България”.

Това показват данни от проучване на “Алфа рисърч”, направено за предаването “Референдум” по БНТ.

Почти толкова от хората обаче - 44% са на обратното мнение. Освен това, повече от половината отговорили не смятат, че смяната на премиерите през 9 месеца ще помогне за това да има по-стабилно правителство.

* “Алфа рисърч” е агенцията, която е присъдружна към либерал прогресивните сили.

Борислав Цеков, доктор по конституционно право:

Доминацията ще бъде възпроизведена в регулаторните органи и администрацията.

Важно е да има правителство, което да извади България от кризата и безвремието, в което беше въвлечено нашето общество през изминалите две години. Това според мен е първата изходна предпоставка за отговорен към нацията и държавата политически подход. Втората предпоставка, за да бъде такова правителство стабилно, е неговата конструкция да отразява в оптимална степен преобладаващите обществени настроения, заявени от гражданите на последните избори. Това означава коалиция.

При хипотезата, в която се намираме, а именно коалиция между първите две политически сили, ако се отчита вотът на хората, следва да има относителен паритет между тях във властта и в правителствената програма. Така повелява политическата логика и здравият разум. И то не заради властовите амбиции на партиите, а заради стабилността на правителствената конструкция. Очевидно обаче са надделели съображения и мотивация, които са отвъд политиката и е избран друг подход - обявява се намерение за правителство със състав и програма, определени от ПП, вероятно с участието на ДБ. ГЕРБ присъства в тази коалиция като масовка - с гласове в общото парламентарно мнозинство и с един вицепремиер - Мария Габриел, от която по същество нищо няма да зависи. Чуват се твърдения, че тази тотална доминация на ПП-ДБ ще бъде възпроизведена и в регулаторните органи, държавните агенции и администрацията. ГЕРБ на практика се оттегля от властта независимо, че техните избиратели ги натовариха с отговорността да участват в нея като първа политическа сила. Тази изначално осакатена конструкция на правителството на акад. Денков най-вероятно ще генерира хронична нестабилност, а общественото мнение бързо ще се обърне срещу тях. Това не е добре за България. А по въпроса дали ГЕРБ и ПП-ДБ са в коалиция, няма никакво сьмнение вьпреки лъжите, с които ще ни заливат от двете формации, че не били в коалиция. Щом две политически сили образуват парламентарно мнозинство, което избира правителство и има обща законодателна програма, това на всички езици се нарича правителствена коалиция. За тази нова правителствена коалиция на ГЕРБ и ПП-ДБ предстои да съдим по делата. Началото обаче по-скоро носи скептицизъм.

Цветан Цветанов, лидер на “Републиканци за България”:

Ротационното правителство е нелогично.

Ротационното правителство между ГЕРБ - СДС и “Продължаваме промяната - Демократична България” е нелогично, защото противоречи на обещанията в предизборната кампания и поетите ангажименти. ГЕРБ-СДС и ППДБ имат диаметрално противоположно виждане за промяна на държавата и за нейното развитие. И Христо Иванов, и Асен Василев, и Кирил Петков, публично твърдяха, че никога по никакъв повод няма да направят коалиция с ГЕРБ, с Борисов и с когото и да било от неговия екип. А ГЕРБ казваха по време на кампанията, че ПП и ДБ са съсипали управлението на държавата през краткото време, в което имаха възможност да я управляват - с разбиването на финансовата система, с инфлацията и т. н. Тези обвинения дадоха възможност на избирателите да припознаят една от тези две формации и да гласуват, защото знаеха, че няма да има такова сближаване. Това, което ние сме правили от Републиканци за България, явявайки се на два поредни избора, бе да не пилеем гласовете и давахме своите гласове за ПП и ДБ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Връзката с жена е като ПИН кода - сбъркаш три пъти и си блокиран!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари