Комарите в Русе - 4 пъти под допустимата норма

0
Комарите в Русе - 4 пъти под допустимата норма
Снимка: Топ новини

4 пъти под допустимата норма бе броят на комарите, които бяха открити в специалният контейнер с феромони, който да ги привлича. Това стана ясно по време днешната проверка на поставеният преди 48 часа капан на тенис кортовете в Парка на младежта.

"До 20 комара означава овладяна популация", уточни Росилина Симеонова адм. управител на фирмата отговорна за дезинсекцията в Русе "Санси" ЕООД, а при отварянето на контейнера пред журналисти в него бяха открити едва 5 комара.

"Капаните са предоставени от д-р Миков Националния център по заразни и паразитни болести. Те са захранени със специален феромон. Периодът на улов на капана, който определихме бе 48 часа. Тези резултати, които извадихме, ще бъдат изпратени на д-р Миков, който ще оформи изводи за броя и вида на комарите. Комарите на нашата територия са 75 вида, но популацията се изменя. Очаква се резултатите да са готови до средата на другата седмица", разясни Симеонова.

Това на практика означава още, че няма увеличение на популацията, тъй като при предходна проверка в капана на това място броят на насекомите бе същият.

Въпреки това от фирмата-изпълнител и Община Русе гарантираха, че пръскането срещу комарите няма да спира и ще се обработва винаги когато метеорологичните условия позволяват това.

"Знаете, че в много градове в Европа, заради тези климатични условия, има комари. Имам претенциите да кажа, че в сравнение с другите градове с популация на комари Русе е с най-добро решение на проблема и най-малко неудобства създадени на гражданите. Правим всичко по силите си в тези климатични условия да се реши проблема с комарите. Ангажиментът на фирмата е до приключването на проблема", заяви заместник-кметът по "Комунални дейности" Свилен Иванов.

Източник: Топ новини
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари