Командироват между 400 и 700 военни на южните граници

1
Задачата на военните ще бъде да охраняват границите и да се противопоставят на нелегално проникване на мигранти
Задачата на военните ще бъде да охраняват границите и да се противопоставят на нелегално проникване на мигранти Снимка: bgnature.trip

Задачата на военните ще бъде да охраняват границите и да се противопоставят на нелегално проникване на мигранти на българска територия

Между 400 и 700 военнослужещи със съответната екипировка и техника ще бъдат изпратени на българо-турската и българо-гръцката граница заради увеличения миграционен натиск. Това съобщи пред журналисти министърът на отбраната Георги Панайотов на тренировъчния полигон в с. Црънча, предаде КРОСС. 

Той уточни, че основно военнослужещите ще бъдат от двете сухопътни бригади и от Съвместното командване на силите за специални операции. Задачата на военните ще бъде да охраняват границите и да се противопоставят на нелегално проникване на мигранти на българска територия. Те ще подпомагат дейността на жандармерията и гранична полиция, включително за изграждане на заградни съоръжения, за медицинска евакуация, за наблюдение на границата и на морските пространства, ако се наложи, каза още Панайотов.

Министърът предостави информация и за процеса на евакуация на граждани на Афганистан в България. Той уточни, че става дума за до 70 афганистански граждани, които българската държава иска да евакуира, тъй като те са работили за България, за ЕС и за НАТО. Осемнайсет човека вече са извън територията на Афганистан, а в момента се работи по изтеглянето на останалите, уточни Георги Панайотов.

В отговор на въпрос, свързан с дешифрирането на данните от "черната кутия" на катастрофиралия МиГ-29, той обясни, че е получено официално писмо от руската самолетостроителна компания, в което е посочено, че на 13 септември руската страна ще очаква българската група да пристигне в град Курск и заедно с българските специалисти ще започнат снемането на данните от устройството.

Министър Георги Панайотов бе на тренировъчния полигон в с. Црънча, където заедно с посланика на САЩ в България Херо Мустафа наблюдаваха демонстрации по съвместната българо-американска подготовка JCET.

След демонстрациите министърът даде много висока оценка за подготовката и представянето на Специалните сили и поздрави военнослужещите. Той подчерта, че учението е проведено с бойни боеприпаси, което демонстрира професионализма и прецизността на служителите в Съвместното командване на силите за специални операции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари