Колко захар се слага във виното?

11
Общото правило е, че се прибавя по 1 кг захар на 100 кг гроздова мъст, за да се повиши захарният градус с 1 процент
Общото правило е, че се прибавя по 1 кг захар на 100 кг гроздова мъст, за да се повиши захарният градус с 1 процент

Хубавото домашно вино, независимо дали става дума за червено вино или за бяло вино, се прави от качествено грозде с висока захарност

 За да започне процеса на бурна ферментация, който следва смилането на гроздето, гроздовата мъст трябва да има определена захарност, пише gotvach.bg

Захарността се мери със специаен уред (захаромер) при 20 г температура. Препоръчителната захарност за червените вина е 22 - 24 градуса (най-добре 23), а за белите - 18 - 19 градуса.

Ако обаче гроздовата мъст е с по-ниска захарност, тогава тя трябва да се повиши с помощта на захар. Количеството захар, което ще добавите зависи от захарността, която гоните.

Общото правило е, че се прибавя по 1 кг захар на 100 кг гроздова мъст, за да се повиши захарният градус с 1 процент. Или при 1 тон гроздова мъст със 23 процента захарност трябва да добавим 10 кг захар, за да повишим захарността на 24 градуса.

Захарта се разтваря с гроздовата мъст чрез леко загряване. Никога към мъстта не се прибавя захар, разтворена във вода, ако искаме все пак да пием качествено червено вино.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вратата, на кабинета на шефа на ДАНС се отваря рязко. Шефа подскача, като вижда страхотна мадама да влиза.
- Коя сте вие?
- Агент!
- ЦРУ, Мосад?
- Орифлейм…

Харесай Дунавмост във Фейсбук