Колко ще струват новите блокове в АЕЦ „Козлодуй”

0
Eдинственият блок, който „Уестингхаус“ са успели да построят за последните 30 години, е струвал 34 милиарда долара“
Eдинственият блок, който „Уестингхаус“ са успели да построят за последните 30 години, е струвал 34 милиарда долара“

Eдинственият блок, който „Уестингхаус“ са успели да построят за последните 30 години, е струвал 34 милиарда долара“

Сумата от 500 милиона лева е първоначална инвестиция в строежа на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това заяви финансовият министър Асен Василев и уточни, че това са парите, които са били поискани от енергийното ведомство. На този фон, според експерти, срокът за въвеждане в експлоатация на новите мощности до 2033 година е нереалистичен.

След като вчера стана ясно, че държавата отпуска половин милиард за строежа на нови мощности, властта уточнени: „Ние сме осигурили сумата, която Министерството на енергетиката е поискало. Със сигурност държавата ще инвестира още средства, въпросът е на кой етап от проекта“, заяви Асен Василев.

Според председателя на сдружение „Български атомен форум“ сумата от 500 милиона ще се използва за подготвителни дейности.

„Включително лицензиране на площадка за 8-и блок, където трябва да се направят сондажи, да се лицензира в Агенцията за ядрено регулиране, че става за ядрена площадка, ОВОС да се направи“, заяви Богомил Манчев. На колко обаче ще възлезе общият проект за изграждане на двата блока - не е ясно, предаде NOVA.

„Това е много забавното, защото единственият блок, който „Уестингхаус“ са успели да построят за последните 30 години, е струвал 34 милиарда долара“, каза Явор Куюмджиев.

„Ако обърнат цената е 8 или 9 милиарда, за 10 години обикновено ще стигнем 15 милиарда, надявам се да е по-малко", допълни Богомил Манчев.

По думите на енергийния експерт Иван Хиновски, докато новите мощности изплатят цената си, е възможно токът за потребителите да се оскъпи.

„Вероятно след пускане в експлоатация ще има известно покачване в цената на електроенергията, но във всички случаи за страната ще е по-изгодно. Тя ще бъде повече енергийно сигурна“, заяви Иван Хиновски.

Що се отнася до срока за въвеждане в експлоатация на седми блок, експертите го определиха като оптимистичен. „2033 г. е един оптимистичен срок, но не е и непостижим", коментира Иван Хиновски.

Новите мощности ще се изграждат по технологията AP-1000. А това също повдигна дилема – защо е била избрана от Народното събрание, вместо от изпълнителната власт.

„Даже беше атакувано пред Конституционния съд и Конституционният съд реши, че това не е противоконституционно“, заяви Еленко Божков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    Аз
    Шушоне, ти не си СкъсанЛявЧервен, а обърнат наопаки шушон! Франция има 56, повтарям петдесет и шест ядрени блока!!!
  • 0
    7
    Не на ядрените реактори!
    Гражданите на тия държави които купуват от нас ток плащат същите цени каквито плащаме и ние, макар да го произвеждаме. Ясно е, че мафията иска държавен АЕЦ и реактори които да произвеждат излишъци на скъп ток, който държавата да му намали цената от бюджета-данъкоплатеца и стане продаваем и мафиотите и те правят пари за наша сметка. Смърт за мафиотите. Долу правителството, Долу Денков Габриел, Нинова, Борисов, Костадинов, Трифонов, Доган, Атанасов, Иванов и останалата русоидна пасмина , предатели на България.
  • -1
    6
    СкъсанЛявЧервенШушон
    никаква ядрена енергетика. Франция забавя ядрената си енергетика, Германия и Великобритания я закриха. В Италия е едва представена. В Испания властите няма да подновят лицензите на съществуващите ядрени централи в страната при изтичане на експлоатационния им срок от 40 години. Това означава, че и тази европейска демокрация ще се отърве от цъкащите ядрени бомби в близките 10 години. Нашите продажни политици ще строят скъпи атомни централи които да произвеждат скъп ток, който после изкуствено ще го намалят за да е евтин за спекулантите и те правят повече пари. Ако атомните централи бяха изгодни , то щеше да има борба кой да спечели проекта за Белене. Енергийната мафия иска да е държавен защото загубите да се покриват от бюджета, респективно данъкоплатеца. Българите ще бъдат ограбвани веднъж от държавата за да намалят от бюджета цената на тока и той да носи повече печалби на спекулантите изкупвачи и втори път като плащат високи цени на тока както е на борсата. За народа на България производството на ток от атомна енергия е голяма загуба и полза единствено на руско-българската енергийна мафия. каква е ползата да си цапаме земята , да сме под угрозата на злополука и да плащаме 100 години за проект, като цената му на борсата ще е една и съща както за нас така и за тия държави които го купуват от нас?!
  • 2
    5
    Spermaman
    Най ме кефеше кокорчо като му гледах мозъчните диарии преди 2-3 години, когато предаваха онлайн дискусиите за сформиране на правителството. За някви ядрени синтези говореха, ама то имало ли смисъл да строим ядрена централа, като ядрения синтез чукал на вратата. Несъръзмери идиоти!!
  • 1
    4
    фена на Путин
    Шматки, сърбят ли ви вече гъзовете ? И да не ви сърбят, ще ви засърбят така, че и най-радикалните предеруги няма да успеят да ги начешат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари