Колко печелят и какви облаги получават депутатите в Германия

0
Депутатът е длъжен да предостави по-скъпите подаръци на председателя на парламента. Но може и да ги задържи - стига да изплати пълната им стойност.
Депутатът е длъжен да предостави по-скъпите подаръци на председателя на парламента. Но може и да ги задържи - стига да изплати пълната им стойност. Снимка: БГНЕС

Заплатата на германския депутат трябва да е толкова висока, че да не му се налага да работи допълнително и извън Бундестага, гласи правилото

 Какъв е размерът ѝ? И какво още получават народните представители в Германия - отговорите дава Дойче Веле

Депутатската професия се различава доста от останалите. Депутатите заемат висок обществен пост с определен мандат и на всеки парламентарни избори трябва да се кандидатират отново. Според Конституционния съд, те могат да упражняват паралелно и старата си професия, но за това не им остава много време. Защото според закона за народните представители, депутатският мандат трябва да е в центъра на тяхната дейност.

В някой професии - например адвокат, земеделец, икономически или данъчен съветник, е много по-лесно депутатът да упражнява паралелно и старата си професия, защото той лесно може да определя обема на своята дейност. Това обаче е почти невъзможно за служители или държавни чиновници - било то в администрацията, в полицията или в образователната система. Комбинирането на депутатския мандат с подобна трудова дейност е доста сложно.

Основно и допълнително възнаграждение

Основният закон определя в член 48, алинея 3, че размерът на депутатската заплата трябва да е толкова висок, че на народните представители да не им се налага да работят и нещо друго. За основа се взема заплатата на един редови съдия във федерален върховен съд. Размерът на депутатското възнаграждение се актуализира всяка година на 1 юли. В момента то възлиза на 10 012 евро месечно. То е малко по-ниско, отколкото през 2020 година. Тази сума подлежи на данъчно облагане.

Всеки депутат има право и на необлагаема с данъци сума за покриване на разходите, произтичащи от изпълнението на депутатските задължения. Един депутат има две работни места: в Бундестага в Берлин и в избирателния си окръг, където възникват разходи за поддържането на кабинет и съответен екип от сътрудници. В Берлин пък трябва да се наеме второ жилище, което също струва пари. Този вид възнаграждение цели да покрие всички тези допълнителни разходи. То също се актуализира веднъж годишно. В момента тази сума възлиза на 4 560,59 евро месечно и не се облага с данъци.

Средства за обзавеждане на работното място

Най-малко през 20 седмици от годината в Бундестага се провеждат пленарни заседания. През това време депутатите са длъжни да присъстват. За изпълнение на служебните си задължения те имат право на собствена канцелария с площ от 54 квадратни метра, сътрудници и съответното оборудване – техника и мебелировка. Освен това те могат да ползват служебен автомобил за придвижване в Берлин. Допълнително получават безплатна карта за пътуване с влак. А пътните разходи за пътувания със самолет по вътрешни линии биват възстановявани - стига тези пътувания да са във връзка с депутатския им мандат.

Допълнително депутатът има право на максимално 12 000 евро годишно за работни материали. Сумата не се изплаща в брой, а служи за покриване на разходите - например за лаптопи или мобилни телефони, пишеща техника или IT-оборудване за кабинета на депутата в неговия избирателен окръг. След тъй наречената "афера Монблан" през 2009 година от списъка с позволените канцеларски материали бяха премахнати луксозните стоки. Тогава над 100 депутата си бяха поръчали луксозни писалки на едноименната известна фирма за общо 68 000 евро.

Странични доходи

На депутатите не им е забранено да имат допълнителни доходи. Но който от тях продължава да работи по предишната си професия, е длъжен да обяви този доход. В сегашния парламент странични доходи са декларирали около 1/3 от депутатите.

Редица скандали около страничните доходи на депутатите доведоха да промяна на правилата. В бъдеще всеки депутат, който има страничен доход или доход от участие в компания, е длъжен да декларира пълния размер на приходите си до последния цент. Това важи, ако въпросният допълнителен доход надхвърля 1000 евро на месец или 3000 евро на година. Фирмените участия пък трябва да се обявяват при повече от 5 процента дялово участие.

По време на пандемията депутати от ХДС/ХСС си докараха тлъсти комисионни на обща стойност милиони евро като посредници при доставките на предпазни маски за министерства на федерално или провинциално ниво. След тази тъй наречена „афера с маските", на депутатите вече им е забранено да се явяват в ролята на платени лобисти спрямо Бундестага или спрямо федералното правителство.

Разрешено ли е да се приемат подаръци?

След като през тази година бяха затегнати и правилата за прозрачност, депутатите вече не могат да приемат подаръци без ограничение. Но и досега важеше правилото, че подаръкът не се дава срещу някаква услуга в замяна, а подкупването и корупцията винаги са били третирани като престъпление.

Ново е това, че депутатите вече нямат право да получават парични дарения или хонорари за лекторска дейност, ако лекцията има пряко отношение към тяхната дейност като депутати. И понеже депутатите пътуват много, те могат да задържат подаръците, които получават по време на тези пътувания, стига стойността им да не надхвърля 200 евро. Депутатът е длъжен да предостави по-скъпите подаръци на председателя на парламента. Но може и да ги задържи - стига да изплати пълната им стойност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От утре съм в отпуска! И днес като си тръгвах от офиса, трябваше да мина "странично" през вратата... Усмивката ми не се побираше в касата!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари