Колко може да получи България след споразумението на европейските лидери?

0
България може да се възползва от близо 29 милиарда евро за периода 2021-2027 година
България може да се възползва от близо 29 милиарда евро за периода 2021-2027 година

След продължили четири дни преговори лидерите на страните от Европейския съюз (ЕС) стигнаха до споразумение за финансова рамка от 1,82 трилиона евро, в която влизат 750 милиарда евро в подкрепа на икономиката заради пандемията, както и бюджет от 1,074 трилиона евро за програмния период 2021-2027 година

От българското финансово министерство излязоха с официално съобщение за това какви средства може да получи страната ни за този период. Според него България може да се възползва от близо 29 милиарда евро за периода 2021-2027 година, пише Money.bg

Най-голяма част от тази сума по предварителни изчисления може да бъдат осигурени от инструмента за възстановяване "Следващо поколение ЕС" - общо 12,3 милиарда евро. По-голямата част от тях, около 7,7 милиарда евро, може да бъдат под формата на безвъзмездни средства.

Най-много грантове се очакват по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост - около 6,23 милиарда евро. От ресорното министерство посочват, че страната ни ще получи допълнителен грант и по линия на Кохезионната политика - 656 милиона евро, и за развитие на селските райони - 188 милиона евро.

Междувременно заемът, който страната ни ще може да ползва от Механизма за възстановяване и устойчивост, се очаква да бъде в размер на 4,55 милиарда евро.

От програмите и фондовете в многогодишната финансова рамка 2021-2027 година, по които има предварително разпределени пакети по държави членки, се очаква България да получи 16,7 милиарда евро.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари