Колко ефективна ще бъде ваксината срещу коронавируса?

0
Има данни, че след като вирусът премине през човешките организми, неговата сила се изгубва
Има данни, че след като вирусът премине през човешките организми, неговата сила се изгубва Видео: Bulgaria ON AIR

България в готовност да се включи в създаването на ваксина срещу коронавируса

Премиерът Борисов е категоричен, че трябва да се търси най-доброто решение за българските граждани, които желаят да се възползват от новата ваксина и да има гаранции за качеството, безопасността и ефективността на ваксината, когато такава бъде одобрена от регулаторните органи.

"Рано е да се каже до каква степен ще бъде ефективна ваксината, но едва ли в този момент има заболяване, срещу което да не се работи на такъв широк фон. Говорим за заразна болест, тя се лекува по два начина - с лекарства и с ваксина. Естествено, където има епидемични взривове, трябва да се взимат съответните мерки за ограничаване и да се спазват противоепидемичните правила", каза зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов за "Денят ON AIR".

Той коментира, че ваксината винаги е била част от превенцията, на което и да е заразно заболяване.

"В миналото има много заболявания, които са направили много по-големи поражения на човешката популация и те са ликвидирани. Морбили не е ликвидирана инфекция. Вече много дни нямаме новорегистрирани случаи на морбили в България, което означава, че много работа е свършена", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Брънзалов поздрави колегите си - общопрактикуващите лекари, които са положили всички усилия, за да издирят децата, които подлежат на имунизация, за да им се поставят ваксините.

"В моята практика нямам родители, които не са осъзнали проблема, че трябва да си ваксинират децата. Има процент, с който трябва да се работи с него, за да няма деца, които не са ваксинирани. Не мога да разбера как има хора, които си ваксинират кучетата, а не си ваксинират децата. С ваксините се ликвидират големи болести, които са причинили големи вреди на човешката популация", категоричен е зам.-председателят на БЛС.

Според него един от най-важните фактори за предотвратяване на бъдеща такава епидемия е изработката и внедряването на ваксина.

"Имунитетът, който за някои хора се създава в много кратък период, а за някои - по-дълъг, не е дълготраен. Трябва да се търси ефикасна ваксина. Има данни, че след като вирусът премине през човешките организми, неговата сила се изгубва. Не всеки заразен е болен. Някои хора са предразположени, когато вирусът е в тях, те заразяват други хора", каза още д-р Николай Брънзалов.

Той посочи, че когато човек носи маска - той показва, че е съпричастен към изкореняването на тази инфекция от обществото.

"Ние минахме сравнително добре, благодарение на мерките и на колегите ни. Не знам дали ще има втора вълна, всичко зависи как ще протече инфекцията. Зависи и от реакцията на обществото. Най-вероятно силата на вируса ще отслабне", коментира д-р Брънзалов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари