Колко архитектурни паметници ще бъдат опаковани в Русе?

0
За туристите, архитектурата и инвестирането в защитни декоративни пана
За туристите, архитектурата и инвестирането в защитни декоративни пана

За туристите, архитектурата и инвестирането в защитни декоративни пана

Русе е част от круизния туризъм и с края на пандемията присъствието на чуждестранни туристи в града отново се увеличава. Това прави актуален въпросът, който бе повдигнат на последната сесия на Общинския съвет за състоянието на архитектурните паметници и идеята тези, които са в лошо състояние, да бъдат прикрити със защитни декоративни пана.

Какво наблюдаваме обаче?

Срещаме случайно група австрийски туристи, които правят обиколка на Русе. Движейки се с тях, ни прави впечатление, че минават и подминават с нулево внимание сградата на старата полиция, която в момента е с декоративно пано. Малко оживление има на шадравана с цигуларчето и следващата им спирка е на паметника на Елиас Канети пред Дома на учителя. Все пак е известен техен сънародник, с който и нашият град се гордее. Скоро обаче въпросната сграда, ще бъде защитена и опакована с декоративно защитно пано, подобно на конструкцията на сградата на старата полиция, предава Русе Медиа.

Преди броени дни на сесията на Общинския съвет стана ясно, че за паното е предвидена сума в бюджета, която първоначално трябваше да бъде 150 000 лева, но бе намалена на 105 000 лева. Темата предизвика дискусия, на която бяха поставени въпросите дали това е решението на проблема с тези сгради – да слагаме пана на всичко, което е компрометирано и се руши. В даден момент обаче красивото защитно пано се оказва вече не толкова красиво – накъсано и висящо, какъвто бе случаят преди време със старата полиция. Стои и въпросът, толкова ли е зле и опасна сградата на Дома на учителя, че да се инвестират над 100 000 лева за защитен екран.

Съветникът Владислав Атанасов попита дали и други архитектурни паметници ще бъдат опаковани. Защото според него, както и според акад. Христо Белоев, това не е решение.

„Тези сгради не само се рушат, но в тях изчезва съдържанието, което ги населва. За разлика от общата, масовата култура, това са домовете на учени, писатели художници, джазмени….Този дух изчезва заедно със самите пространства“, коментира Атанасов.

А между другото, след опаковането на Дома на учителя, не е ясно дали пластиката на фасадата, свързана с родения в Русе Нобелов лауреат Елиас Канети, ще остане видна за минаващите оттам туристи и граждани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    Kristo
    Альошата, солдата с шмайзера, що не го опаковат, както са тръгнали да пакетират? Или щото туристите първо тичат да се снимат с него?
  • 2
    4
    Моя милост
    Нали градът е разкопан каква по-хубав архитектура от тази искате ?
  • -5
    3
    Волф
    Русе не е заспал, а е много жив град. Редовно има концерти с огромни тълпи млади хора, задръстванията са неистови. Има 150 000 автомобила в Русе, а не всеки има автомобил, така че населението на Русе в действителност е 200 000 души!
  • 15
    2
    Мишо
    Всички общинари са пълни олигофрени. Я, вземете и опаковайте целия град, и без това вече няма хора. Тези чужденци втори път няма да дойдат в този заспал град.Най-хубавите сгради се рушат, безумци!
  • 8
    1
    от село
    Багерите, питам къде са?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари