Колите "втора" ръка поскъпнаха с 50% за година

0
Кои автомобили са най-търсени
Кои автомобили са най-търсени Снимка: © Getty Images/Guliver (архив)

Кои автомобили са най-търсени

Цените на колите втора употреба скочиха между 30 и 50% за последната година. Това каза пред businessnovinite Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили.

"През последната година има засилено търсене на колите втора употреба, защото производителите на нови автомобили имат големи забавяния поради липсата на части заради пандемията. В момента се чака между 6 и 12 месеца за придобиване на нов автомобил. Това кара хората, които имат нужда да закупят автомобил веднага да прибегнат към коли втора употреба", допълва Доросиев.

Той подчерта, че хората избират автомобили втора употреба защото са запознати с характеристиките им и в повечето случаи ги намират за надеждни. Доросиев припомни и старата максима, че клиентите предпочитат да спестят, купувайки кола на старо, защото с изкарването на нов автомобил от шоурума той губи до 30% от стойността си, а след петата година тя става над 50-60% по-евтина от началната ѝ цена.

В София се търсят коли до 10 години

"Хората в по-големите градове търсят коли втора ръка до 10 години, а в по-малките населени места купуват всичко. В София се продават по-нови коли, смея да твърдя, че трудно се продават коли над 10 години, защото имат по-високи доходи, взимат и лизинг. Повечето клиенти от страната идват в столицата и купуват коли над 10 години", заяви Доросиев.

Той коментира и това ли се очаква цените скоро да се върнат към старите си стойности. "Поне в една година се очаква цените да се задържат или да станат и по-скъпи. Работещите автокъщи са почти празни".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари