Автокриза: Чакаме дълго за нова кола, избор на "втора ръка" няма

0
При 4 милиона автомобила по пътищата на България, 6% са новите, уточни Борислав Цаков
При 4 милиона автомобила по пътищата на България, 6% са новите, уточни Борислав Цаков

При 4 милиона автомобила по пътищата на България, 6% са новите, уточни Борислав Цаков

Търговците на автомобили у нас прогнозират, че през лятото на тази година новите коли ще поскъпнат средно с около 2000 лева.

"Колите се превръщат в лукс у нас, не са даденост, както беше преди 7 - 8 години. Хората са много предпазливи, внимателни, не си сменят често колите, гледат състоянието им, пазят ги, защото е трудно да си купят нов автомобил." Това заяви председателят на Прес Авто Клуб България - Борислав Цаков в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Гостът подчерта, че и преди 7 - 8 години е имало поскъпване на новите и употребявани автомобили, но не толкова драстично, каквото го виждаме последните 1-2 г.

"В Германия преди 8 г. среден клас кола е струвала 26 780 евро, в момента същата е 40 570 евро, 51,5% е качването на цената, като 30% от това поскъпване и през последните 3 г. У нас среден клас преди 8 г. е била 40 000 лв., сега е 60 000 лв.", сравни Цаков.

По думите му е по-изгодни човек да си купи нова кола на изплащане.

"Условията, когато е на лизинг, са много по-добри, отколкото при кредит от банка. Това е по-лесният начин за финансиране. Автомобилът има гаранция, няма разходи за 5 г. напред поне. Ако човек има стабилна и нормална работа, с логичен приход, е по-добре да купи нов автомобил", уточни Цаков.

Българските шофьори чакат за нова кола между 6 месеца и 1,6 г. Събеседникът добави, че рядко има вариант за купуването на налични: "Забравете за цвят, оборудване, готови са да платят по-голяма цена, за да не чакат толкова много, непрекъснато се поръчват нови".

Поскъпване има и при употребяваните автомобили - с 40-42%. Осезаемо това е станало по време на Ковид пандемията. Още тогава всички хубави коли "втора ръка" са изкупени.

Председателят на Прес Авто Клуб България заяви, че при 4 млн. автомобила по пътищата на България, 6% са новите, а от тях - 6% са електрическите.

"При тях цените не се движат толкова бързо нагоре, колкото при автомобилите на двигатели с вътрешно горене. Измамно е усещането, че няма инфраструктура у нас, почти 80 000 са зарядните станции, но не са териториално разпределени по правилния начин. В Северна България са по-малко. А ако човек с такъв автомобил тръгне на море, трябва да съобрази в хотела му да има зарядна станция, пътьом трябва да спрете на 1-2 места", уточни Цаков.

Той коментира, че през последните години се е върнала тенденцията от миналото автомобилът да бъде инвестиция.

"Ако сте си купили кола преди 2-3 г., сега чисто нова тя струва 35% отгоре. Спокойно можете да я продадете на по-висока цена, отколкото сте я купили, ако е запазена", подчерта Цаков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Отегчен
    "По думите му е по-изгодни човек да си купи нова кола на изплащане." ?! Да, да ... ама в някоя паралелна вселена. Автомобилчета има за по 3 000 лева. Кара се 5 години като се правят ама единствено и само най-належащите ремонти. След това отива за вторични и си връщам 500 лева. Хайде следващото. За 20 години съм сменил 3 автомобила и карам 4-ти. Та, хайде тоя да не ми говори кое на мен ми е по изгодно.
  • 1
    3
    хахаха
    Разбираемо е раздразнението на хора, които са убедени че ще го начукат на някого и в един момент начуканите се оказват те. Брадър Рашънс стайл, fuck through pants, ако ви кефи на англосаксонски. Доста швабски индустриалци стягат куфарите към сащ. БАСФ, БАЙЕР, СИМЕНС, МЕРЦЕДЕС, ФОЛКСВАГЕН, щ'от газа там 6 пъти по йевтян от германския. Щот Русия гласихте а тя каква стана...
  • 3
    2
    До първия лизач на задници
    Абе нещастник, каква кола е произвела Раша - мосвич, дето е сглобяван в Китай, това ли? Строй се на опашката, запиши си ред, вкарай пари депозит и след 6-7 години твоят китайски москвич ще е готов, без никакви екстри. Само за рософилски чукундури
  • 0
    1
    123
    Като се ебавате с Раша, ще зачакате дълго и всякакви други неща. Страхотна изолация и спретнахте сега.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари