Коледни добавки към пенсиите няма да има

10
Минималната пенсия ще се увеличи на 580 лева, уточни социалният министър
Минималната пенсия ще се увеличи на 580 лева, уточни социалният министър

Минималната пенсия ще се увеличи на 580 лева, уточни социалният министър

Коледни добавки към пенсиите няма да има и това е основната промяна на нашата политика към пенсионерите – вместо два пъти в годината да даваме надбавки по 50 лв., ние увеличаваме доходите от пенсия на пенсионерите ежемесечно с малко над 50 лв.“ Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ по bTV социалният министър Иванка Шалапатова.

Тя уточни, че визира увеличаването на минималната пенсия от 523 лв. на 580 лв. Този ръст на пенсиите е заложен в бюджета на Държавното обществено осигуряване и е с 11% от юли, по Швейцарското правило.

Шалапатова допълни, че се очаква средната пенсия да се вдигне с около 100 лв. на месец. Прогнозата за инфлацията е под 5%, докато увеличението на пенсиите е 11%, подчерта тя.

Предвидено е и увеличаване с 26% на вдовишките добавки.

„Нашата цел е трайно увеличаване на размера на пенсиите, така че те да бъдат адекватни. И от друга страна – да активираме пенсионерите. Вчера Министерския съвет Прие план за активен живот на пенсионерите“, обяви още социалният министър.

В плана са предвидени безплатни обучения за дигиталния умения за най-възрастните и включване в социалния и обществения живот.

За догодина социалното министерство, съвместно с финансовото и НОИ, ще организира и информационна кампания за най-младите, за да разберат защо е важно да се осигуряват върху пълния размер на заплатата си.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    17
    Пенсионер
    Апропо, от Бюджета за Коледни премии в съдебната система са дадени 66.6 млн.лева. Всеки магистрат е получил 1.6 заплати плюс ранг. За НСО, Коледната добавка за служителите е в размер 800 000 лева и т.н.
  • 3
    16
    Пенсионер
    Шалапатова лъже. Коледната добавка няма нищо общо с пенсията. Тя е помощ за празниците. Такива добавки под формата на премии, ДМС и прочие получиха всички министерства и агенции. Магистратите и НСО също. Единствено пенсионерите бяха наказани. .
  • 2
    15
    Тони
    И клаха народа така както турчин него е клал ,кокорчо взима 20 000 и краде яко какво го интересува народа,ще увеличи пенсиите но от 01 07 а техните заплати тези трябва за тях Пиночет и стадион.
  • 3
    14
    Ангелина Ненкова
    Ка ще дадат на бедните коледни добавки нали трябва да хи откраднат за да си направят банкетите.Това управление е срам и позор за България.Незнам по света дали така правят управниците,но май не!
  • 5
    13
    Marche
    Ходи в Италия тогава Х1.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари