Коледари ще наричат за здраве и берекет в центъра на Русе

4
Дефиле на коледари, пресъздаване на автентичен български обичай и почерпка с баница очакват русенци и гостите на града
Дефиле на коледари, пресъздаване на автентичен български обичай и почерпка с баница очакват русенци и гостите на града Снимка: Община Русе / архив

Дефиле на коледари, пресъздаване на автентичен български обичай и почерпка с баница очакват русенци и гостите на града

На 22 декември /петък/ от 12 ч. на пл. „Свобода“ ще се състои традиционното русенско коледуване с участието на Фолклорен състав за автентични обичаи, ритуали и обредни песни при НЧ „Просвета – 1915“ – кв. Долапите. Дефилето на коледарите ще премине от Градските хали в посока Паметника на свободата, където ще бъдат посрещнати от кмета на Община Русе Пенчо Милков.

Коледарската група ще пресъздаде автентичния български обичай „Коледуване“ и ще нарекат присъстващите за здраве и берекет. Русенци и гостите на града ще имат възможността да видят подредбата на празничната трапеза, изричането на благословии, гадаене каква ще е следващата година, разчупване на обредния хляб „Боговица“, съобщиха от Община Русе.

Всички участници и присъстващи ще имат възможност да опитат и от традиционната коледна баница.

Водеща на събитието ще бъде Снежана Атанасова.

Празникът е част от Коледно-новогодишния фестивал 2023 г., организиран от Община Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    12
    Пънчо Дебилков
    Червена селяндурщина в действие.
  • 7
    11
    Анатема
    Наследникът на убиец и наследник на партията съборила вероломно църква в Русе, бил коледарин. Този е за първата ламба на центруто, с копринен арапски шал през вратлето, преметнат по-дълго и по-стегнато около вратлето, че да не настине.
  • 7
    10
    Ха-ха-ха
    Тези "млади" коледари ми приличат на стари активисти комунисти.
  • -1
    9
    Allo, 6 and 7
    Путлеровски маши, митрофанчета зализани червенички и копейки, от вас ли да се очаква Русе и България да се развиват?! Ами като ви гледа човек с дърворезачки по снимки и поведение на пациенти на специализирани медицински заведения в Народното събрание какво да си помисли и как народът да разчита на вас?! По-добре се скрийте в някои дупка и си бройте копейките, които ще вложите в обичаната ви мать Россия.
  • 7
    8
    Иван Шишков
    Извинете, но какви са тези дядовци - коледари на снимката. Може би представителна извадка на най-младото русенско поколение? Щото по традиция коледарите са младежи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари