Който слиза, да слиза! БДЖ почина

0
Който още не е слязъл - не се е отказал от пътническите му услуги, да побърза
Който още не е слязъл - не се е отказал от пътническите му услуги, да побърза

Пътническите железници имат като основна дейност возенето. Заключава се някъде из основните документи на БДЖ. Логично е, нали?! Нищо че не се уточнява какво возят - пътници ли, или просто си возят полупразните вагони.

И по-празни стават. Към 3 милиона пътници - човешки пътувания, вече губи държавната железница всяка година от години, пише Всеки ден.

Защо ли? Май на никого не му е чудно. Или поне на всички, които поне веднъж са се качвали в български влак. Повечето и не повтарят. Особено ако са се возили и в чужбински. Там, в чужбината, релсовият транспорт е най-предпочитан от наземните.

У нас единственото му преимущество е, че е евтин. Но излиза през носа мръсотията, пардон, евтинията. И е евтино не защото е някакъв печеливш гигант, а защото държавата го изхранва. Всички данъкоплатци без значение качват ли се на влак, или не. Само 20 на сто от приходите на БДЖ „Пътнически превози" са собствени. Останалото й се спуска от хазната. 

Навремето - преди много, много време (дядо ми ми е разказвал), имало един кондуктор по линията София - Варна. Човекът бил от Горна Оряховица и говорел „на меко". Та всеки път ужасно разсмивал пътниците, тържествено съобщавайки: „Гара Лясковец. Кой сляа да сляа!".

Ето и превод: Който ще слиза, да слиза! Така е сега и с БДЖ-то - и твърдо, и меко. Който още не е слязъл - не се е отказал от пътническите му услуги, да побърза. Че железницата вече съвсем видимо се спомина.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари