Кой замърсява река Русенски Лом и отровни ли са водите?

1
Въпреки сигналите на гражданите от РИОСВ твърдят, че превишения на нормите не били установени и нямало опасност за екосистемата
Въпреки сигналите на гражданите от РИОСВ твърдят, че превишения на нормите не били установени и нямало опасност за екосистемата Видео: NOVA

За пореден път през последната година и в поредната цветова гама се оцветиха водите на река Русенски Лом

От тръба в западната промишлена зона на Русе, през последните дни изтича вода в сиво, бял или жълт цвят.

Ясен ли е замърсителят, има ли опасност за екосистемата, пита NOVA.

През последната година е имало няколко сигнала от живущите в квартала. Това което тревожи хората в последните дни е не само цветът на реката, но и миризмата.

„Става дума за води, които наистина миришат ужасно. Може да се усети дори на улицата, няма и риба”, казват жители на Русе.

Представители на РИОСВРусе казват, че опасност за екосистемата няма. Превишения на нормите не били установени. Нямало и сигнали за умряла риба и растителност в зоната.

„Проверките са стартирали преди година. Навсякъде където е възможно сме направили проверки. Големите производители имат пречиствателни съоръжения, но това не означава, че те не си позволяват своеволия. Има издадени актове, а проверките продължават”, обясни началникът на отдел „Контрол на околната среда” в РИОСВ – Русе – инж. Христо Милков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари