Кои витамини са „вълшебни“ за здравето

1
Витамин D e един от най-нужните за функционирането на организма
Витамин D e един от най-нужните за функционирането на организма Снимка: Thinkstock/Guliver

Експертът по хранене Ксения Черная говори за основните витамини и микроелементи, които осигуряват здраве

"Първото „вълшебно“ хапче е витамин D, пише zdrave.to

Установено е, че повечето хора имат недостиг на този витамин и често това не зависи от това в кой регион живеете, тъй като някои страни се намират на географска ширина, недостатъчна за оптимален прием на витамин D чрез слънцето.

Ако има дефицит, не можете да отслабнете, често се разболявате, може да имате депресия, лошо здраве и качество на кожата. Първо трябва да направите тестове и по отношение на това да изберете правилната дозировка. Обикновено се смята, че 2000-2500 единици могат да помогнат за запълване на дефицита, каза диетологът в нов брой на канала си в YouTube.

Второто хапче за здраве е магнезият. Той е отговорен за функционирането на жлъчния мехур, вегетативната нервна система и усвояването на микроелементите, отбеляза Черная.

Според нея при прием на витамин D човек трябва да пие и магнезий заедно с него. Диетологът добави, че с помощта на храненето можем да си набавим само една четвърт от дневния прием на магнезий. Мигрена, запек, нервност, ПМС и умора показват липса на магнезий. Най-добрите за прием са магнезиев глицинат, магнезиев цитрат и магнезиев треонат, обясни специалистът.

Третият важен елемент е йодът. Липсата му провокира намаляване на умствената дейност, важно е и за млечните жлези и яйчниците. Дозата за възрастен е 150-300 микрограма на ден, каза Черная.

Четвъртата „таблетка” е витамин С. Огромен брой хора страдат от дефицит на този витамин и е изключително трудно да се види това в анализите. Големият мит е, че витамин С се намира във високи дози в портокалите и лимоните. Много витамин се съдържа в зелените храни и чушките, каза експертът.

Основните симптоми на неговия дефицит са купероза, розацея, разширени вени, кървене на венците и кървене от носа. Петото най-важно „хапче“ за здравето е водата. Минимум 30 милилитра на килограм тегло, липсата й няма да донесе положителни резултати, дори ако човек консумира витамини, заключи диетологът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари