Кой цвят на яйцето какво символизира?

1
Каква е символиката, която се крие зад всеки цвят, с който боядисваме яйцата по Великден?
Каква е символиката, която се крие зад всеки цвят, с който боядисваме яйцата по Великден?

Каква е символиката, която се крие зад всеки цвят, с който боядисваме яйцата по Великден?

Червената боя е може би една от най-популярната и затова и символиката не е тайна за никого - свързана е със саможертвата на Иисус Христос и кръвта, която той пролива, разпънат на кръста, пише Пиринско.

Затова и червеното яйце е първото, което боядисваме - то символизира едно от най-драматичните събития в християнската религия.

Пурпурният цвят символизира богатство, а великденската традиция го възприема като знак на аристокрация и високо положение в обществото.

Това разбиране съвсем не е случайно, защото в миналото пурпурният цвят е бил показателен за мястото в социалната йерархия и е бил любим на кралските фамилии.

Зеленото символизира идващата пролет, зараждането на нов живот. Зеленият цвят ни придава усещането за свежест и носи със себе си аромата на току-що окосена трева. Най-често се асоциира с безсмъртието и нестихващата надежда.

Синьото е един от любимите цветове на всички деца, а и на възрастни.

Свързваме синия цвят с приятни места и усещания – морето и безоблачното лятно небе. Най-често често този цвят е приеман като символ на мира, новото начало, започването на чисто, невинността, божествения рай.

Значението на жълтата боя със сигурност никак няма да ви озадачи. То е свързвано със светлина, вяра и със Слънцето като цяло. Жълтата боя, с която ще обагрим яйцата, ни носи топлината и уюта на дома и надеждата от очакващите ни хубави мигове.

Оранжевият цвят също не е за пренебрегване. Той е символ на приятелството и новите запознанства, като някои от значенията му се припокриват отчасти и с тези на жълтото.

Без изненада, розовата боя може да се асоциира с новото начало, но тя символизира и любовта, новите трепети в живота ни, както и флирта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари