Кои ще са кандидатите за кмет на Русе?

0
Все още няма официално издигната кандидатура за кмет на Русе, но партийните централи вече набелязват "играчите" си
Все още няма официално издигната кандидатура за кмет на Русе, но партийните централи вече набелязват "играчите" си

Кой срещу кого на местните избори?

Така е озаглавил днес русенският вестник "Бряг" материала си, в който от вътрешни източници проследява настроенията и нагласите в партийните среди в града за предстоящия наесен вот. Вестникът уточнява, че все още няма официално издигната кандидатура за кмет на Русе, но партийните централи вече набелязват "играчите" си и общо взето големите структури вече са наясно с кого ще излязат на вота. При това в града упорито се спрягат 4 имена. Вестникът уточнява, че ще има и "соло играчи", издигнати от инициативни комитети. Впрочем - вижте материала на "Бряг".

25 октомври е най-вероятната дата за местните избори. Точно на тази дата 4-годишният мандат на сегашните  общински съвети ще бъде напълно завършен, защото предходните избори за местна власт се проведоха на 23 октомври 2011 година. Това пресметна математикът Михаил Константинов – бивш дългогодишен заместник-председател на ЦИК. Всичко това означава, че до 25 септември всички партии, коалиции и инициативни комитети, т.е. мераклиите за местната власт, ще трябва да са готови за старт на предизборната си кампания. Не че тя вече не тече периферно и все още неуловимо за обикновения гражданин. До официалното начало има малко повече от три месеца, но политическият опит е показал, че големите структури вече са наясно с кого ще играят за вота. Ако някъде все още се водят преговори, то те са в новосформираните коалиции и в неформалните засега граждански движения.

Ще повтори ли Пламен Стоилов мандата си?

Преди всичко, той все още не е обявил кандидатурата си. Макар че на национално ниво е сочен за един от деветимата кметове на ГЕРБ в големите градове, които отново ще влязат в битката за общинското управление. Кметът Стоилов отказва еднозначен отговор на въпроса дали ще се кандидатира, но винаги в публичните си изяви е подчертавал, че е важно този екип да продължи да работи за Русе. Козът му в предстоящите избори очевидно ще са успешно финализираните проекти по европейски програми. Анализатори смятат, че ГЕРБ отново ще спечели големите градовеСофия, Пловдив, Бургас,Варна, вероятно Стара ЗагораиРусе. За тези населени места целта максимум е победа на първи тур. Изпълнението й обаче зависи от останалите играчи. Двамата основни опоненти на Стоилов може да се каже, че вече са почти известни.

Искрен Веселинов – кандидат за трети път

Сигурен втори кандидат ще бъде Искрен Веселинов, сега депутат от Патриотичния фронт. Той все още нито потвърждава нито отрича подобна информация. В кулоарите на парламента обаче е споделял амбицията си, издадоха го негови колеги и приятели. Веселинов беше много години в местното самоуправление като председател на Общинския съвет и като общински съветник. Стар изборджия и два пъти кандидат за кмет на Русе, той безспорно ще разчита на успешните практики на Общината от негово време - програмата „Ин витро“,  наредбите за социално подпомагане и НПО; въвеждането на учебния предмет „Русезнание" в русенските училища, напомнят сподвижниците му. За успеха на Веселинов е важно дали освен от Патриотичния фронт, ще бъде подкрепен и от реформаторите, които сега са в проправителствената коалиция.  За тях обаче се говори, че може да извадят кандидат, с който на втори тур да  подкрепят ГЕРБ.  

За кого са десните?

 Най-активните в групата на Реформаторите – СДС, изненадващо  заявиха, че ще отстъпят правото на ДСБ и Движение „България на гражданите” да излъчат кандидат за кмет от името на блока. /Кунева например тутакси без колебание би предложила приятелката си Даниела Везиева, убедени са десни привърженици/. Все пак отстъплението на СДС изглежда доста подозрително за запознатите издълбоко с апаратните игри на коалицията. Нещо повече – дори вече бил известен седесарът, който ще влезе самоотвержено в кметската битка. Защо например това да не е новият общински лидер и зам.-областен управител Станимир Станчев, който особено много се харесва на младите в организацията?

Левицата - накъде?

Макар и очаквана и споменавана мимоходом, все още е неясна кметската кандидатура на социалистите. Ако надмогнат вътрешнопартийните си конфликти, най-вероятният кандидат ще е Божидар Йотов. Сегашният общински лидер на БСП, който беше кмет на Русе с един частичен и един пълен мандат, все още е разпознаваем, а и се очаква да извади от раклата и да „поизлъска“ добрите идеи от близкото минало на столетницата, смятат поддръжниците му. Другият лагер на червените /рози/ обаче е абсолютно убеден, че Йотов не е печелившият кандидат и се обявява за радикална смяна на подхода с ново лице. Авторитетният ректор на РУ проф. Белоев разсърди съпартийците си, след като се отказа от депутатския си мандат в настоящия парламент и едва ли ще се кандидатира за поста. Така, въпреки крамолите, най-вероятният кандидат на червените към днешна дата е Божидар Йотов, смятат анализаторите. Още повече, че вече се водят разговори с други леви формации. Очаква се за коалиция да се спазарят АБВ, „Движение 21”, социалдемократите и дори евролевите. Като се прибави и вотът на ДПС, сметките на червените за по-приличен резултат само така биха излезли.  

В чия полза ще наклони везните „Атака“?

Най-добре би било, ако и атакистите подкрепят червения кандидат, надява се БСП. За подобна уговорка обаче засега и дума не е ставала, казват и от двете страни.  Нещо повече, този път „Атака“ ще извади свой кандидат за кметския стол. Заявката е сигурна, но не се знае на кого ще се спре Волен Сидеров в Русе. Със сигурност щяла да бъде позната на русенци фигура. Но коя? Макар и от  великотърновската листа, доц. Любомир Владимиров вече усърдно работи и по русенската кандидатура на партията, усещат привържениците на „Атака”. 

А пък около БДЦ - мъгла

Неясна, пък и непредвидима, с оглед на електорална подкрепа остава новата формация БДЦ. Пък и част от ръководството в лицето на шоумена Росен Петров и местният депутат Георги Недев казаха, че още търсят подходящ кандидат за кмет на Русе по формулата „местен и известен“.

И пешките

в шахматната игра за наесен сигурно няма да са малко. Поне десетина ще са мераклиите да се пробват в битката за Русе къде с партийна подкрепа, къде издигнати от инициативни комитети. Надеждата им и в тези избори е да осребрят активността си с някой и друг пост в местната управа.

СТАТИСТИКАТА В РУСЕ

През 2011 година Пламен Стоилов спечели изборите с 28 400 гласа.

„Синя коалиция“ + ВМРО начело с Искрен Веселинов  събраха малко над 12 хиляди гласа.

На парламентарните избори Реформаторският блок /без ВМРО/ успя да събере 7700 гласа

Патриотичният фронт /с ВМРО/ постигна малко над 10 000 гласа

БСП Лява България се класираха едва с 13 400 гласа

Как ще излязат сметките наесен?

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари