Кои ще бъдат министрите в кабинета ”Борисов 3”?

0
Красимир Каракачанов може да е вице без портфейл, който да наблюдава силовите министерства
Красимир Каракачанов може да е вице без портфейл, който да наблюдава силовите министерства Снимка: БГНЕС / Архив

По два еднакво силни варианта за титуляр има за повечето министерства в правителството “Борисов 3”, казаха източници от бъдещото управление, предаде “24 часа”.

Министерство на вътрешните работи ще бъде дадено на човек, който притежавал по малко от най-добрите управленски качества на двамата бивши министри от ГЕРБ Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова. Коя е фигурата, която отговаря на тези критерии, все още е тайна. Вероятно бъдещият вътрешен министър ще е юрист.

Известен и доказан професионалист в полицейските среди пък ще е главен секретар на МВР. Това няма да е Георги Костов, категорични са запознати с изключителните изисквания, които Бойко Борисов има към този важен пост в МВР.

Вторият човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов, давал знак, че ще избере отново да ръководи парламентарната група. Дори негови колеги от опозицията споделят, че той е от малкото политически лидери, които търсят и умеят да правят мнозинства сред депутати от различни политически сили по каузи, които си струват.

Най-логичното име за министър на образованието е това на Милена Дамянова, която в първия кабинет на ГЕРБ бе зам.-министър, а в 42 и 43 НС оглавяваше ресорната парламентарна комисия.

Според други шанс има и сегашният министър на образованието проф. Николай Денков. От ГЕРБ били доволни от работата му. Освен това Денков вече доказал, че може да отстоява принципите си, когато подаде оставка в знак на несъгласие с Меглена Кунева.

Избор между двама имало и в МВнР. Дипломацията няма да се води от тяснопартийна фигура.

Имало дори вариант да се върне Даниел Митов. Той запазил позициите си в ГЕРБ. Освен това се ползвал и със симпатии отвън, позициите му в САЩ остават добри.

Но и тук имало вариант за приемственост - настоящият служебен външен министър Ради Найденов да остане дипломат №1. Казват, че личното му желание било да остане посланик, като смени назначението в Берлин с такова в Швейцария, но според колеги дипломати надали би отказал покана лично от Борисов, ако такава бъде отправена.

Въпреки сътресенията при реформаторите със симпатиите на бъдещия министър-председател продължава да се ползва Петър Москов.

Макар че от ГЕРБ вече заявиха твърдо, че пръстовият отпечатък, който междувременно бе отменен от съда, е бил грешка, се отчитало, че ексминистърът е показал воля да спре течовете в системата.

Ако предприеме нестандартния ход с д-р Москов, Борисов ще направи реверанс към изпадналите от парламента реформатори - единствения европейски партньор на ГЕРБ.

Чисто стратегически те могат да използват времето, докато са в опозиция, за да се преструктурират и укрепят. А Москов да се наложи като лидера на блока, в чието лице Борисов вижда партньор.

Междувременно изплува вариант смятаният за сигурен военен министър в “Борисов 3” - лидерът на ВМРО и съпредседател на “Обединени патриоти” Красимир Каракачанов, да бъде посочен като силов вицепремиер, наблюдаващ МВР и отбраната, а друг да стане военен министър.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари