Кой седи зад Еврото и Нотариуса?

2
Еврото, Нотариуса и покровителите им Цацата, Каскета, Братиньо, Банкята, Вайбъра
Еврото, Нотариуса и покровителите им Цацата, Каскета, Братиньо, Банкята, Вайбъра

Еврото, Нотариуса и покровителите им Цацата, Каскета, Братиньо, Банкята, Вайбъра

Читатели и зрители вече са объркани от лавината новини за корупция и престъпления в съдебната система.

Кой кой е и КОЙ седи зад Еврото и Нотариуса?

Ето малка справка:

Петър Петров-Еврото започва като прокурор

в Софийска районна прокуратура, после следовател, напуска и става адвокат. В момента обявен за издирване и не се знае жив ли е.

Еврото към 2004 е назначен за зам.-началник, после и за началник на Столичното следствие. Бил е шеф и помогнал първите професионални стъпки на младия следовател Делян Пеевски. Името на Петър Петров-Еврото се свързва и с оказван натиск върху бивш шеф на „Булгартабак“ – компания, към която Пеевски има дългогодишен интерес и решава съдбата ѝ до окончателното ѝ разфасоване. Петров е разпитван като свидетел по това дело. Тогавашният премиер Станишев по този повод уволнява Пеевски като зам.-министър. По искане на Доган го връща на поста. Лично тогавашниян главен прокурор Братиньо (както Борисов нарича Борис Велчев в един запис) обявява, че единственият свидетел (Еврото) не потвърдил за натиск върху шефа на „Булгартабак”. Името му е замесено в различни съмнителни контакти по разни дела, също така пиян прави катастрофа в София, но делото е прекратено в нарушение на закона, пише E-vestnik.bg.

През 2009 г. Петър Петров-Еврото е командирован в Националното следствие. Възлагат му важни дела, които трябва да прекрати или да натопи някого. Сред тях са за хонорара на Ахмед Доган за Цанков камък. Сред тях е и разследването срещу Любомир Павлов и Огнян Донев – рекетирани, за да си продадат вестниците „Труд“ и „24 часа“, които са имали неблагоразумието да купят. След години всички обвинения срещу тях отпадат. Петър Петров участва и в една от най-шумните акции у нас – срещу бившия министър Николай Цонев (арестуван във Военна болница с насочен в главата пистолет), Петър Сантиров и Тенчо Попов. Еврото е най-важният свидетел на разследването. Съдът стига до заключение, че Еврото прави организирана провокация да иска подкуп, за да им се реши проблемът, и опитите да се докаже, че обвинените са предлагали подкуп, не успяват. След този случай Еврото подава оставка като шеф на Столичното следствие, после напуска и следствието, и става адвокат.

Петров-Еврото създава (клуб) ресторант „Осемте джуджета“, където събира хора от съдебната система и решава проблеми срещу пари. Това разкри „Антикорупционният фонд“. Разследването показва, че Еврото също така кадрува в съдебната система, и организира с нейна помощ схеми за присвояване на бизнеси и имущество. Събирани са компромати, тайни видео и аудио записи за изнудване. Той е разпитан по тези медийни разкрития, но прокуратурата не е открила престъпления. Разследване на Софийска районна прокуратура от 2023 т. срещу Европо е прекратено от висшестоящата Софийска градска прократура. От прокуратурата (вероятно нарочно) изтича информация за анонимни свидетели, дали показания по случаите. Така хора, които биха се осмелили да свидетелстват, ще откажат.

Бившата съпруга на Петър Петров Любена Павлова, която активно му помага, в един момент решава да разкрие пред „Антикорупционния фонд“ подробности за схемата за влияние, кадруване, рекет и изземане на чужди бизнеси през прокуратурата с т. нар. кръг „Осемте джуджета“. „Тържище на бъдеще. На всякакво ниво, кариерно, финансово. Отделно се решаваха проблемите на хората, други се създаваха“. Така описва дейностите в „Осемте джуджета“ Павлова.

Дългогодишната кариера и дейности на Еврото не оставят съмнение, че той е имал най-малко един широк политически гръб – Делян Пеевски.

Банкерът Цветан Василев, чиято банка стана жертва на рейдърство с помощта на прокуратурата, цитира какво му е казвал Делян Пеевски за Еврото, по времето, когато са били близки: „Дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение на когото кажеш.” Полезен човек за който и да е бизнесмен, специализирал да заграбва чрез съдебната система.

Мартин Божанов-Нотариуса – който никога не е бил нотариус или юрист въобще

Постоянното повтаряне на прякора му злепоставя тази професия. Прочул се като племенник на първия нотариус с отнети права – Слави Крашевски, който е разследван за над 50 имотни измами и осъден по един от случаите. Една от първите прояви на младия Божанов-Нотариуса е да открадне от съда папка с материали по дело срещу Крашевски. След убийството му неотдавна започнаха разкрития, че Божанов е арестуван и осъждан по криминални обвинения още през 90-те години, но всичко е покрито. Успял е да си смени по съдебен ред и ЕГН-то. Първите му по-големи престъпления са имотни измами, при които отнема апартаменти на стари и болни хора. Някои сделки са с участие на нотариуса Крашевски. За имотните му измами има репортажи по телевизиите още през 2005-2008 г., прокуратурата остава глуха и сляпа за тях. В периода 2001-2007 г. е бил обвиняван и разследван за документни измами и схеми с имоти. Но не е бил признат за виновен.

През 2008 г. комисията „Кушлев” (както е известна тогава КПКОНПИ) отнема 450 хил. лв. от имуществото на Божанов-Нотариуса. Стоян Кушлев говори за дело за над 200 имотни измами и за влязла в сила присъда, възоснова на която са му отнети парите. Но днес няма данни за такова дело и присъда. Нотариуса се хвали, че е неосъждан.

Божанов развива същата дейност като Пепи Еврото – събиране на компромати и изнудване, уреждане на дела, натиск и влияние върху съдии и прокурори, схеми за изземане на чужди имоти и бизнеси, направо рекет със заплахи чрез прокурори.

Обществото повече се впечатли не от скритите му дейности, а от това, че е създал клуб за магистрати. Посетител там е бил и бившият главен прокурор Гешев. Гешев нарича Бойко Борисов „шефе”. Няма съмнение, че Борисов го е избрал, както и предишния Цацаров. Също така Борисов го уволни. Висшия съдебен съвет гласува 4 пъти за Гешев (два пъти за избора му след вето на президента, после още два пъти го запази след искане на министри на правосъдието за отстраняване). Когато Гешев по някакви неизяснени причини реши да придвижи разследвания срещу Борисов, ВСС веднага го освободи. Гешев сам разпространи запис, в който негов колега прокурор член на ВСС му казва, че искането за оставка идва от „Банкята”.

Нотариуса е замесен в много афери. Обслужвал е „Инвестбанк” на Петя Славова. Там има скандални случаи, които се решават с покровителство не само в съдебната система, а и на по-високо ниво (виж тук и тук).

Нашумя случаят, в който действия на Нотариуса имат връзка с делото „Барселона” и засягат Борисов. Арестът на мъжа на Ивайла Бакалова, съпроводен с конфискация на бижутата ѝ, колата ѝ, смартофна ѝ, се оказва с единствена причина да изтрият кореспонденцията от смартфона на Бакалова с Борислава Йовчева – жената от Барселона. Борисов казва за нея и мъжът ѝ, че „ще ги приключа”. Нотариуса се явява и с иска „най-малко 100 хил. евро”, за да уредят да пуснат задържания. Той е освободен, след като Антикорупционния фонд пуска разследване за слечая.

Кой е Въйбъра?

Това е неофициален прякор на Делян Пеевски. Така са го наричали журналисти в неговите вестници, защото обикновено се обажда по Вайбър и нарежда кого да ударят. Вестниците му „Телеграф” и „Монитор” изобилстваха с такива публикации. Пеевски един път ги продаде уж на чужд инвеститор,оказа се фиктивна продажба. После, малко преди да го обявят в списъка „Магнитски”, ги продаде втори път, което отново може да се окаже фиктивно.

Ако се проследят с всички подробности делата на Еврото, Нотариуса, се вижда, че техните покровители са били Братиньо, Цацата, Каскета. Над тях е „ти си го избра” – Банкята. И Вайбъра.

По всички признаци случващото се в България отговаря на определението мафия. Тя си има своя Капо ди тути капи – Банкята. Превзела е прокуратурата и Висшия съдебен съвет, който кадрува в съдебната система. И сега се опитват пак да доминират при избора на нов ВСС по метода ти на мене, аз на тебе, да си вкара всеки свои хора пропорционално.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    Читател
    Да благодарим на Господ,че ни изпрати един умен, честен и красив човек, за Гл. Прокурор на Р.България!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари