Кои са най-рисковите занимания за заразяване с COVID-19

0
Според здравните специалисти човек най-лесно би могъл да се зарази с COVID-19 в църквите, на концертите, театрите, партита на закрито, барове и нощни клубове
Според здравните специалисти човек най-лесно би могъл да се зарази с COVID-19 в църквите, на концертите, театрите, партита на закрито, барове и нощни клубове Снимка: БГНЕС

От края на ноември в България за втори път през 2020 г. са в действие мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19, включително забрани за провеждане на определени публични събития и частично затваряне на бизнеси и обществени сгради

Засега поне до 21 декември са преустановени присъствените занимания в училища и детски градини, спрени са културните събития, с изключение на театралните постановки, забранени са екскурзиите и масовите спортни мероприятия на открито и на закрито и са затворени моловете, ресторантите, баровете и нощните клубове, пише Свободна Европа. 

Ограниченията, въведени от здравния министър Костадин Ангелов, обаче не засягат посещенията в църкви и паркове, например. Не са забранени и частните събрания, ако на тях присъстват по-малко от 15 души.

Възможно ли е нещо да е разрешено, но да носи сериозен риск от заразяване с коронавирус?

На този въпрос са се опитали да отговорят група епидемиолози и здравни специалисти, цитирани от Ню Йорк Таймс и Ройтерс. Те класират на този принцип няколко десетки всекидневни дейности, характерни за съвременния човек.

Най-безопасни

Сред най-безопасните занимания по време на пандемия са поръчването на храна за вкъщи, което ни позволява да избегнем струпването на хора пред заведенията, които предлагат готова храна. Спортът на открито като тениса, например, също попада в графа с активности с най-нисък риск от заразяване. При индивидуалното спортуване или при игра на тенис няма близък контакт между участниците.

Малко по-голяма, но все още относително малка опасност създават приемането на доставки на пратки, използването на чужда баня, зареждането на автомобил в бензиностанция или престоят в чакалня на лекарски кабинет.

Специалистите класират спорта на открито сред най-безопасните активности

Сред заниманията, които специалистите класират като близки до тези със среден риск, са ползването на библиотеки, ходенето в музеи, пазаруването в хранителни магазини, както и посещението на вила с друго семейство.

Средно рискови

За още по-рисковани се смятат посещенията в молове, хотели, обществените тоалетни и басейни, както и присъствието на частно парти на закрито или на барбекю.

Други места, където рискът от заразяване с COVID-19 е определен от епидемиолозите като среден, са фризьорските салони, офисите, детските градини, училищата, детски площадки, кина, казина, ресторанти, обществен транспорт.

Наред с тях не се препоръчват още играта колективни спортове като футбол, боулинг, посещенията във фитнес зали, както и гостуването на възрастни роднини.

Посещенията в религиозни храмове бяха разрешени и по време на извънредното положение, но те са сред най-рисковите места

Най-опасни

В групата на дейностите и местата, които създават най-висок риск от предаване на коронавирус влизат здрависването, посещението на сватби, погребения, спортни мероприятия, както и неползването на предпазна маска за лице.

На върха на тази своеобразна класация стоят църквите, концертите, театрите, партита на закрито, барове и нощни клубове. Според здравните специалисти там човек най-лесно би могъл да се зарази с COVID-19.

Затова, независимо от правителствените мерки за ограничаване на разпространението на болестта, медиците препоръчват хората да избягват публични събирания, да спазват физическа дистанция, често да мият ръцете си и да носят предпазни маски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- На колко сте години? - пита съдията.
- Ами, навърших трийсет... - шепне жената.
- Добре, добре! През коя година?

Харесай Дунавмост във Фейсбук