Кои са най-древните породи кучета?

4
Част от най-старите породи кучета са изчезнали, други обаче все още се отглеждат
Част от най-старите породи кучета са изчезнали, други обаче все още се отглеждат

Част от най-старите породи кучета са изчезнали, други обаче все още се отглеждат

Най-добрият четириног приятел на човека – кучето, е сочено като подвид на вълка, опитомен в зората на човечеството. В онези древни времена лаещите ни приятели са били не просто любимец или дружинка, пазач или сладка космата топка за хората, а са играели важна роля за развитието на човечеството, придвижването, населяването на нови континенти и райони, за лов и опазване на животните, които осигурявали храната на хората.

Кучетата са едни от първите животни, които древният човек е опитомил преди около 15 000 години, за да му служат, като науката доказва, че са изминали над 100 000 години, откакто прародителите на съвременните кучета се отделили от вълците, а са опитомени доста по-късно, пише Актуално. Днес разнообразието и селекцията от породи е внушителна, както и броят на кучетата, отглеждани като домашни любимци, но коя е била най-старата порода кучета, онази, която древният човек е познавал? По какво се е различавала тя от нашите четириноги спътници днес и можем ли още да открием куче от някоя от древните породи?

Най-старата порода кучета

Част от най-старите породи кучета са изчезнали и не може да ги изберете за свой домашен любимец, други обаче все още се отглеждат и развъждат, а сред тях ще откриете породи, които познавате, а вероятно сте и отглеждали. Приготвили сме ви скромна класация на едни от най-старите породи, които са се съхранили през хилядолетията и сред които може да изберете своя четириног приятел.

1. Басенджи

Палеонтолозите ги сочат въз основа на доказателства, открити във вавилонското изкуство, като най-старата порода кучета, тъй като твърдят, че първото куче, което човекът е опитомил, е изглеждало именно като тази порода. Изключително умни и с… изненада! Характер, който изумително напомня този на друг наш пухкав приятел – котката – тези кучета са били отглеждани от египетските фараони. Така че, ако желаете да се почувствате фараонски и важни, както и ако обичате и котките, това е вашата порода, която се среща и днес.

2. Салуки

Около 7 000 години пр.Хр. тази порода е помагала на древния човек в лова. Породата отново е свързана в египетските фараони, а като характер и външен вид са силни и стройни.

3. Аляски маламут

Още една порода, макар възникнала и позната от по-късни времена – около 4 000 години пр.Хр. намира своето достойно и заслужено място в класацията ни за най-старата порода кучета – аляският маламут – древно арктическо куче за впряг, използвано от човечеството за предвижване и откриване на нови територии за заселване, както и пръв помощник в лова, тоест в осигуряването на храна и кожи за облеклото на хората от онези времена. Макар да са ловна порода, не се притеснявайте да ги отглеждате в дома си, те се разбират чудесно и деца, и с други животни.

4. Самоед

Историята и целите, с които са се отглеждали самоедите, удивително приличат на тези на маламута. Породата е била ценна за предвижване в снежните преспи и за лов.

5. Чау чау

Това топчесто сладко куче с лилаво езиче произхожда от Китай, където е първата порода опитомено куче малко преди новата ера. Породата, предпочитана от китайските императори, днес може спокойно да отглеждате в дома си, тъй като са лоялни приятели и добре се кооперират със семейството и децата.

6. Пекинез

Да, не всички стари породи се отличават със сила, големина, издръжливост и не всички са се използвали за лов. Сред старите породи, но вече след новата ера, срещаме малките пекинези, отглеждани като домашни любимци. Предпочитани били от китайците, а днес са популярни по целия свят.

Каква порода е вашето приятелче? Открихте ли, че отглеждате древно куче?

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари