Кои ранени от бунта да броим - полицаи или бежанци?

0
Някой попита ли защо се стигна дотук?
Някой попита ли защо се стигна дотук? Снимка: Нова телевизия

"ФЕЙСБУК веднага реагира на ставащото в Харманли.

Едни пускаха видеа на живо, други ги гледаха, но множеството извади метричната система, споделя Димитър Мартинов в 24 часа.

Кажи-речи всичко брояха. Националистите веднага скочиха и натякваха броя на ранените полицаи. Минаващите за толерантни обаче реагираха мигновено и размахаха друго число - това на ранените бежанци и броят на мигрантите, “жертва на полицейски произвол”.

Валяха статуси от типа на “Беззащитните майки с деца са вдигнали учудващо сериозен бунт в Харманли”, дело на един от организаторите на летния лагер за деца на “Ювентус” у нас Румен Веселинов до “Ето така изглеждат данните на МВР “няма ранени бежанци”. Какви ли щяха да са снимките, ако имаше в моргата”, контрира журналистката от “Медиапул” Полина Паунова.

Така, де - архетипът за футболен хулиган се сблъска с обществената защитничка. Нищо, че единият е фен на чужд отбор, а другият е протестирал срещу кабинета на Орешарски на 20-ия ден от създаването му.

Почнаха се и призивите за протести за защита. Дали за полицаите, или за бежанците, но да има демонстрации. Нещо като тези на водното оръжие на жандарменията, което не заработи от първия път.

Разбира се, веднага на място се оказа главният секретар на МВР, който даде брифинг, за да разясни ситуацията. Чест му прави, че нито за секунда не хвърли вина върху никого, а описа ситуацията. Да, описваше травмите и броя на ранените полицаи, но в крайна сметка всеки гледа екипа си, нали?

Оказа се, че има и манипулации. Онлайн медия - “Офнюз”, цитира Фейсбук пост и сложи снимка на пребита българска майка. Въпросната жена разбрала, че е “била” в лагера, от хора, видели материала в медията. Слава богу, разбрали, че е менте.

Междувременно веднага последваха въпроси. Кой манипулирал текста, какви са щетите, къде ще отидат бежанците, кой ще лекува полицаите, ще съдим ли мигрантите?

И никой не попита (поне на моята стена и в моя телевизор) защо се е стигнало дотук. Защото за мелето между бежанци и полицаи най-малко виновни са именно тези две страни. Мигрантите имат конфликт от месеци с Държавната агенция за бежанците, която стопанисва лагера. Затвориха ги, уж заради епидемия, но се оказа, че такава няма.

Дори причината мигрантите да са в точно този лагер не е в МВР, а в ДАНС. Всеки, заловен да минава границата незаконно, отива на тест в агенцията. Тя преценява дали човекът е рисков, или дори радикализиран. На база на тази оценка се преценява дали човекът да бъде върнат, или настанен. Следва нов тест, който решава в кой лагер да попадне мигрантът.

Е, точно тези оценки са ни най-големият проблем. С цялото ми уважение към родната Агенция за национална сигурност, но всички помним случая с Мохамед Далеел, който се самовзриви в германския град Ансбах. Той е прекарал няколко години в България и е бил оценен като нерисков от властите. Нещо повече - те го пратили в “Овча купел” и го оставили на самотек...

Но докато никой не задава правилните въпроси, ни остава да слушаме статистиците. Те знаят - броят на ранените полицаи е 24. Или пък трябваше да смятаме, че пострадалите бежанци са 3-ма? Не зная, нещо се обърках."

Автор: Димитър Мартинов / 24 часа

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари