Кой победи във вторият и последен дебат?

3
Приключи дебатът между кандидатите за президент Румен Радев и Цецка Цачева
Приключи дебатът между кандидатите за президент Румен Радев и Цецка Цачева Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Това са основните акценти от заключителния дебат между кандидатите за президентРумен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, и Цецка Цачева, кандидат на ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Вторият и последен президентски дебат между двамата преди балотажа в неделя се проведе по БНТ.

Основни послания

Румен Радев:

Ние вървим към бъдещето обърнати назад и крачейки гърбом ние на всяка крачка се спъваме. Време е да се обърнем и да погледнем напред, крачейки към бъдещето. Време е да се обединим, да спрем да се разделяме. Преди 5 години президентът беше посочен от ГЕРБ, видяхме грешката. Нека този път да изберем сами. Нека този път да имаме независим президент, обърна се Радев към избирателите.

Цецка Цачева:

Единството на нацията е моята кауза. Това имах предвид, когато говорих и за единение и за национална доктрина. Когато сме били силни България е вървяла с по-големи крачки. Президентът трябва да започне диалога за изработването на една национална доктрина. В нея трябва да бъде заложена посоката за развитие на България , от която тя не трябва да се отклонява при смяната на управленията

10 ноември

Румен Радев:

Комунизмът не може да се използва за оправдание на всичките ни днешни неуспехи. Разочарование и надежда донесоха тези 27 години. Не може да не споменем всички демократични промени в нашата страна – членството в НАТО, ЕС и прехода към демокрация. В същото време в хората се усеща чувството за безпътица, чувството на отчаяние. За съжаление, просперитетът се случи за част от българските граждани. Разочарованието е, че демокрацията не се случи за всички.

Цецка Цачева:

Тези 27 години донесоха преди всичко надежда, ентусиазъм, подем – България се върна отново в Европа.

Външна политика

Румен Радев:

България трябва да се освободи от своя сателитен синдром. Трябва да мислим изцяло за нашите интереси и нашата политика да се формира вътре в България и да имаме достойнството да отстояваме позиция и пред САЩ и пред Русия.

Очевидно в момента имаме сложни отношения в Турция. Но най-важни за нас са нашите съседи – добросъседските отношения, включително и с Турция, но с подкрепата на ЕС. Отношенията с Македония, разбира се.

Цецка Цачева:

Безспорно най-важни за България са отношенията със страните от ЕС, след това са отношенията ни със страните от НАТО – САЩ и Турция. Русия не ни е враг, но ние трябва да водим политика, съобразявайки се с членството в съюзите, в които членуваме. Трябва да обърнем внимание и на нашите съседи, особено от Западните Балкани.

Бежанците

Румен Радев:

Изключително важно е да имаме ясна политика и тя трябва да защитава нашата национална идентичност. Нелегалният трафик процъфтява, незабавно трябва да бъде пресечено каналджийството. В момента армията е придатък на Гранична полиция. При случай на мащабна криза, армията трябва да може да действа самостоятелно.

Цецка Цачева:

България не може сама да се справи с бежанската вълна и трябва да разчита на европейската солидарност. Изградихме ограда, имаме солидарността на европейските държави. Ползваме 160 милиона от европейската солидарност. Ползваме помощта от Фронтекс. Европейските партньори признават, че България добре охранява своята граница.

Съдебната реформа

Румен Радев:

Козметичните промени в колегиите и в състава на Висшия съдебен съвет едва ли са ефективната борба с корупцията.

Ако бъда избран за президент едно от първите неща, които бих направил, е да посетя Румъния, ще се запозная с тяхната истинска съдебна реформа. В Румъния за една година са върнати над 2 млрд. евро от корупция, има един осъден премиер, министри, депутати - има резултати. Това е причината Румъния драстично да ни изпреварва.

Цецка Цачева:

Приехме с голямо мнозинство актуализирана стратегия за продължаване на съдебната реформа, конституционната реформа. Продължават останалите закони, които са свързани с тази тема, като Антикорупционния закон. Надявам се в спешен порядък този закон да бъде факт до кампанията

Да бъдеш президент

Румен Радев:

Президентът трябва да формулира целите, които обединяват. Българската национална цел е в нашата държава всеки български гражданин да може да разгърне своя талант, да има правото на труд, да има спокоен живот със стандарт и качества в страна с ясно бъдещо развитие.

Цецка Цачева:

Аз тръгвам към президентската институция с експертизата, която имам като юрист, с опита, който съм натрупала, с твърдостта си и решимостта си да не се отказвам, когато има непреодолими препятствия. Много важното, на което държа е, че България трябва да спазва посоката си. Трябва да останем в Европа, защото и Европа е в България. Трябва да работим за демократичните ценности и свободите, които имаме, защото те не са даденост и много лесно могат да бъдат отклонени. Това е отговорността ни в избора, който ще направим в неделя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари