Кой осигурява безглутенови храни в детските градини?

1
Общо решение за набавянето на храна за децата с глутенова непоносимост няма
Общо решение за набавянето на храна за децата с глутенова непоносимост няма Видео: NOVA

Родители готвят сами храна за децата си, защото някои детски градини не предлагат специализирани менюта.

Майка на две деца с глутенова непоносимост разказа, че не само трябва да готви четиристепенно меню всеки ден, но и да оставя проба за здравните власти, предава NOVA.

Емилия е майка на две деца. И двете с непоносимост към глутена. Голямата й дъщеря ходи на училище. Малката на детска градина.

И за градината, и за училището трябва сами да си подготвяме храна”, обяснява Емилия Варелова.

По-голямо затруднение среща при приготвянето на храната за детската градина, защото там контролът с внасянето е по-затегнат.  Затова се налага всеки ден да оставя в градината и допълнителна проба за ХЕИ.

Към момента общо решение за набавянето на храна за децата с глутенова непоносимост няма.  Всяка детска градина решава сама за себе си. Единствената община у нас, която е решила генерално проблема е Варна. Там има кухня-майка, която приготвя и такъв тип храна. В София обаче това е неприложимо, категорични са от Столичната община.

Имайки предвид мащабите на града, не мисля, че в София е целесъобразно да има кухня-майка. Детските ни градини са 200 на фона на под 50 във Варна, обясни Мария Минчева, директор дирекция „Образование”, СО.

Все пак общината предлага решение - обучили са готвачи от различни детски градини, чиито директори искат да се готви на място за децата със заболяването. Като в тази детска градина в „Младост”, където има само едно дете с глутенова непоносимост.

Аз готвя първо на нея сутрин. Отделни са й съдовете, има си специални буркани за храната”, обяснява Валерия Стоянова – готвач.

Разходът си го поемаме ние, ако имаме затруднение Столичната община ни помага”, обясни Елена Иванова, директор на 178-а градина.

В детската градина, в която ходи детето на Емилия обаче подобна политика засега няма.

Ако майката изяви такова желание, ще трябва да се съобразим и да предприемем действия, за да можем да приготвяме храната тук”, обясни Илонка Стоянова –  ОДЗ №49 „Радост”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари