Кой кой е на снимката, или цената на един кметски пост

6

Кой кой е на тази снимка, направена преди дни в Ловеч, и какво свързва хората на нея? От дясно на ляво - директорът на болница „Лозенец“ и декан на Медицинския факултет към СУ „Климент Охридски“ проф. д-р Любомир Спасов. Преди дни по покана на кандидата на ГЕРБ за кмет на Ловеч Корнелия Маринова той е в града на люляците заедно с колегите си – все светила в медицината. Поводът – старт на нов проект за изграждане на частна болница, този път в този обезлюден град, пише BIG5.

До него е бившият здравен министър от кабинета „Борисов“ 1 Десислава Атанасова, в момента народен представител от друг умиращ край – Монтана. Острието на ГЕРБ, както я наричаха тогава, което докато бе начело на здравното министерство здраво се бори /!/ срещу източването на здравната каса.

В средата на компанията е домакинът – Корнелия Маринова – народен представител от ГЕРБ и кандидат за кмет и в тази предизборна кампания. Впрочем от 2011 г., когато изгрява звездата на Маринова, тя е вечният кандидат на ГЕРБ в Ловеч – първо за кмет през 2011 г. – неуспял, после бе председател на Общинския съвет, после два мандата е водач на листата на ГЕРБ за парламентарните избори, сега отново кандидат за кмет, общински ръководител на партията.

До нея е бившият социален министър Тотю Младенов, в момента съветник на министър-председателя по социалната политика.

И вляво е най-интересната фигура. Мъжът в кожено яке е с интересна биография. В Ловеч много са чували за него, защото е местен, но малцина са онези, които добре знаят битието му. Георги Бенев или Стефанов /подвизава се и с двете имена/ обаче винаги се е занимавал с дейности, които не са много видими, но винаги високо доходни – и за петрол се говори, и шеф на банка –финансова пирамида е бил, но последно хората си го спомнят като бивш директор на РЗОК-Ловеч. Напуска поста след като в средата на декември 2010 г. по време на кабинета „Борисов“ 1 след акция на ДАНС в кабинета му в здравната каса са открити и иззети множество пликове с пари, надписани с имената на лекари.

Заглавията от тогава и информацията в интернет е оскъдна и лаконична – „ДАНС иззе „коледните бонуси“ на лекари в Ловеч“, „Акция на ДАНС в районната здравна каса в Ловеч“, „Има ли измама „Болен здрав носи” в Ловеч и Разград?“ и подобни.

Съдържанието на публикациите обаче е едно и също – „Пликове с пари, надписани с имената на конкретни лекари, са намерени при акция на МВР и ДАНС в Районната здравноосигурителна каса в Ловеч. Намерени са над 50 хиляди лева, компютър, документи на специализирани медико-диагностични лаборатории в Ловеч, София, Многопрофилната болница за активно лечение по кардиология във Варна, както и запечатани пликове с банкноти от 50 лева в тях.

Директорът на РЗОК-Георги Бенев не беше открит за коментар, шефът на ловешката болница също не даде отговор за случилото се в касата. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за документна измама. Предстоят разпити на свидетели и назначаване на експертизи на документите от касата“.

Беглата разходка в интернет не показва досъдебното производство да е било интерес за медиите. Няма информация какво е установено, какво е доказано, кой крив и кой прав в цялата тази история. За никого от града обаче няма и грам съмнение кои стои зад източването на здравната каса, както открито наричат случая местните. Те споделят, че по онова време имало дори репортаж на Валя Ахчиева, който разказвал подробно какво и как се е случвало в града около скандално известната клиника „Кардиолайф“, зад която стои дъщерята на Бенев.

Според хората схемата е проста и ясна – въпросният Бенев като шеф на здравната каса е пазарил джипитата от града, а и от други региони да изпращат и болни, и здрави в клиниката, а той им се е отплащал със съдържанието на откритите в кабинета му пликове. Големият пай от скъпата клинична пътека оставала за него, разбира се. Но това са само догадки, официална информация липсва. Едно обаче е добре видно – около „Кардиолайф“ все нещо не е наред!

Името на Бенев отново излезе на повърхността преди година, когато точно по това време на годината в този иначе спокоен градец Ловеч отново закипяват страсти. Този път около сградата на местната стоматология, за която имало, по думите на кмета Минчо Казанджиев, инвестиционен интерес, а пък стоматолозите не дават тя да бъде продадена на инвеститора. Кой е инвеститорът ли – същият Георги Бенев. Тогава народният представител Корнелия Маринова яхва протеста на зъболекарите и се обявява против продажбата на апетитния имот в центъра на града.

Публикация от онова време сочи обаче, че за сградата имало и други кандидати – „Два икономически клана в Ловеч са в битка за сградата на стоматологичната поликлиника, която се намира в самия център на града. Кой ще победи още не е ясно“.

В същата публикация четем още: „Запознати разказват, че отношенията на Казанджиев с бившия шеф на РЗОК имат дълга история, дълга финансова история. Местни познавачи на отношенията във властта дори приписват на Бенев ролята на ковчежник на финансови потоци с незнаен произход“.

И още – „В помощ на бизнесмена за сградата на стоматологията се е притекла Корнелия Маринова– народен представител от ГЕРБ и спрягана за бъдещ заместник министър на образованието. Тя вече е успяла да заблуди обществеността в чистите си намерения да защити сградата в полза на стоматолозите и хората, които ползват услугите им, като целта й засега е, яхвайки удобно недоволството на засегнатите стоматолози, да „спаси” имота в полза на своя благодетел“ - тук се визира Гриша Ганчев, като се подчертава, че именно той е осигурил политическия възход на Маринова.

В същата публикация четем и друго: „Остава и въпросът Корнелия Маринова кой представлява в парламента. Ловчалии и ГЕРБ или лобито на бизнесмена, който на последните избори контролирано осигури гласове за устатата депутатка от минали народни събрания“.

И да се върнем на снимката. Значи същата Корнелия Маринова, която на предишния местен вот е плътно протежирана от ловешкия благодетел Гриша Ганчев, днес е в топли отношения с „кофчежника на финансови потоци с неясен произход“ на друга партия. Това е същата Корнелия Маринова, която пред ловчалии „плаче“ за тежкото финансово състояние на местната многопрофилна болница, изтъквайки като причина за това многото неизгодни договори с външни доставчици, в това число и „Кардиолайф“, която работи в момента на етаж от лечебното заведение под наем, договорът за който никой не е виждал. Същата Корнелия Маринова, която обвинява за състоянието на МБАЛ-а бившия й директор д-р Тихомир Бенев, близък приятел на същия Георги Бенев.

Кой кой е на снимката е ясно. Сега остава ловчалии да си отговорят на въпроса каква е цената на кметския стол. Защото очевидно това е ключът в отношенията на хората от снимката, дори неприкрит в ПР-съобщението, публикувано там, където е публикувана и снимката – на страницата на ПП ГЕРБ, както се прави по време на избори. Как така бившият здравен министър Десислава Атанасова е в приятелска раздумка с човек като Бенев, за когото и уличните кучета в Ловеч знаят, че е точил здравната каса и то по нейно време като министър.

Как така и най-вече защо шефът на Правителствена болница, за когото се знае, че е от близкото обкръжение на лидера на ДПС Ахмед Доган, е тук с целия си екип, готов да участва в новия проект за частна болница, при наличието на огромна и в тежко състояние държавна болница в града, в който хората могат да се преброят на улицата. Неясна остава и ролята на Тотю Младенов в цялата работа, но очевидно и той не е смутен от случващото се.

По-важният въпрос е: коя е всъщност Корнелия Маринова – чистият и почтен човек, в когото ловчалии трябва да видят спасителя си, или човек, който играе сложна игра – със Славов, за да получи гласовете на ДПС, и с местните олигарси, заменяйки Гриша Ганчев, който вече не е от най-симпатичните на властта в момента, с Георги Бенев, близък и в момента до друг народен представител от Ловеч – социалиста Димитър Горов. Що за циничен театър е това и ще допуснат ли ловчалии да бъдат въвлечени в него?! Отговорите трябва да намерят жителите на Ловеч, при това за много кратко време – до 25 октомври.

Най-големият въпрос от всички обаче е знае ли лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов какво се случва в Ловеч? Как неговият кандидат, лично протеже на дясната му ръка Цветан Цветанов, както самата Маринова се хвали, е не просто в някакви безпринципни коалиции, а в най-топли отношения с хора, за които корупцията, срещу която работи самият Борисов, е начин на съществуване. В социалната мрежа e открита група „Ловеч, защо мълчиш“?!

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари