Кой има право на зелен COVID сертификат и как да си извадим

4
Тестовете за антитела обаче не позволяват издаването на зелен сертификат
Тестовете за антитела обаче не позволяват издаването на зелен сертификат

От четвъртък ще бъде задължително предоставянето на сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест

Зеленият сертификат, който ще се изисква за редица мероприятия, ще важи за кина, театри, галерии, молове, хотели, басейни, фитнес центрове и зали, ресторанти, големите нехранителни магазини и центровете тип мол, ще гласи заповедта на здравния министър, с която се затягат мерките, посочи Евроком

Засега не се изисква учителите да имат зелени сертификати, но пък обучението в университетите ще бъде присъствено само ако студентите и преподавателите притежават такива сертификати.

Задължителни стават сертификатите за служителите в старческите домове, диализни центрове и болници.

Изваждането на цифров ковид сертификат става чрез Националната здравно-информационна система. Потребителите трябва да въведат ЕГН, ЛНЧ, паспорт или SSN, след което трябва да изберат от падащо меню една от трите опции - ваксиниран, тестван или преболедувал. Ваксинираните следва да попълнят номера на Номер на сертификат издаден след 01.06.2021 или Национален референтен номер (НРН) на последната от поставените Ви дози, описани във Вашия национален сертификат за ваксинация издаден преди 01.06.2021 г.

Преболедувалите е необходимо да попълнят телефонния си номер, а след това чрез СМС ще получат код. Този код трябва също да бъде въведен.

Изследваните трябва да въведат Националния референтен номер на съответното си изследването на лабораторията.

Защо тестовете за антитела не позволяват издаването на зелен сертификат? 

Здравният министър Стойчо Кацаров заяви, че резултатите от подобен вид тестове не са достатъчно достоверни, поради което не е предвидено тяхното включване в сертификата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

С ракия от дюли и декември става юли!

Харесай Дунавмост във Фейсбук