Кой е отговорен за поддъжката на асансьорите?

0
Съществува закон, при който етажната собственост не може да бъде глобена по никакъв начин за това, че асансьорът е ремонтиран от неоторизирано лице
Съществува закон, при който етажната собственост не може да бъде глобена по никакъв начин за това, че асансьорът е ремонтиран от неоторизирано лице Снимка: Нова Варна / архив

Съществува закон, при който етажната собственост не може да бъде глобена по никакъв начин за това, че асансьорът е ремонтиран от неоторизирано лице

Предвидени ли са в наредба, или пък в закон глоби за собствениците на асансьорите, които не са изпълнили изискванията за безопасност и поддръжка? Изобщо как е уреден въпросът с безопасността на асансьорите в България? Подробности по темата пред Радио София разказа Емануела Фролошка от Фондация ''Асансьорна безопасност''.

Относно броя на неизправните асансьори в страната Фролошка коментира, че такава информация не е стигала нито до фондацията, нито до широката общественост и съществува необходимост от това, да бъде установен действителният брой на асансьорните съоръжения, както и тяхното реално състояние.

Според Българската асансьорна асоциация в България има около 130 хиляди асансьора, като 90 хиляди от тях са монтирани преди 1999 година, а само през 2022 г. от движение са спрени 90. Реални ли са тези числа и чия е предимно отговорността за поддържането на лифтовете - етажната собственост, всеки един ползвател или контролните органи?

"Аз съм сигурна, че тези данни би трябвало да са достатъчно динамични поради факта, че има съоръжения, които отпадат от употреба, а освен това наблюдаваме и бум в строителството, така че едва ли тези данни биха могли да бъдат надеждни. Това може да бъде установено в рамките на едно детайлно изследване, което да бъде извършено на територията на страната и което да потвърди или отрече тази информация", коментира Фролошка.

Тя допълни, че отговорността за поддръжката би трябвало да бъде в етажната собственост, тъй като по силата на всички действащи законови разпоредби в нашата страна асансьорът е обща част от етажната собственост. Отговорността на фирмите за поддръжка е тази поддръжка да бъде осъществена качествено и е недопустимо асансьорните съоръжения да бъдат ремонтирани от неупълномощени лица. Фролошка коментира, че съществува закон, при който етажната собственост не може да бъде глобена по никакъв начин за това, че асансьорът е ремонтиран от неоторизирано лице.

За това как се подготвят специалисти по асансьорна техника Фролошка посочи, че е бил направен опит да бъде създадена такава паралелка, но привличането на млади специалисти е било неуспешно. Според нея за да има интерес към професията би трябвало браншът да инициира този интерес чрез обучения, привличане на световни лидери и т.н., а от Фондация ''Асансьорна безопасност'' организират обучения за деца.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари