Кой е най-високият мост в България?

8
Най-високият мост в България е Аспаруховият мост
Най-високият мост в България е Аспаруховият мост Снимка: Румен Сарандев

Най-високият мост в България е Аспаруховият мост

Най-високият мост в България е Аспаруховият мост, който е с обща дължина 2050 м, ширина 21 м, височина 52 м, главен отвор 160 м, максимален товар НК-800/Н-300, височина под моста е 46 м, информира Actualno.com.

През 1967 г. е проведен конкурс и след проучване на много варианти – е направено техническо решение, което предвижда изграждането на висок мост. Строежът започва през 1973 г. на Аспаруховия мост.

Мостът включва основното мостово съоръжение - две естакадни стоманобетонни части и централна стоманена конструкция, както и две сложни транспортни възли в двата края. За всяка посока на движение се използват отделни носещи конструкции, свързани с надлъжен шев, т.е. са монтирани две еднакви успоредни носещи конструкции.

Дължината на централния участък е 160 м, а на двата странични участъка е 80,50 м. Стоманената конструкция е със затворено кутийно сечение с ширина 5,50 м и височина 2,80 м над външните опори до 6,60 м над централните. Горната част е плоча с надлъжни и напречни ребра. Като се вземат предвид възможностите за транспортиране, конструкцията е разделена на 226 монтажни блока от различни видове.

Уникален за България и рядко срещан в света метод за изработка на мостовите опори. Причината за това са изключително неблагоприятните геоложки условия на най-трудния участък от трасето – от Варна до централния участък. Повърхностният слой е 3-4 метра глина, под него - 20 метра финозърнест пясък (плавен пясък), наситен с вода, под който от своя страна има 46-метров слой тиня. Само на дълбочина от около 70 метра има слой от олигоценска глина, върху който могат да се монтират опори. Единственият начин за подпиране е направата на дълбоки монолитни сондажи (бетонни стълбове под надземни мостови опори), които достигат 53 метра дълбочина.

Товароносимостта на моста е определена за подвижен товар - две колони от 30-тонни камиони на разстояние 10 метра една от друга. В същото време провисването на средния участък е около 0,30 м. Мостът издържа на ураганни ветрове със скорост 180 км/ч и температурна разлика от -40° до +40°. Друга температурна разлика - 15° - се осигурява между горната и долната повърхност в резултат на излагане на пряка слънчева светлина. Амплитудата на удължение на металната конструкция под влияние на температурата е 0,25 м.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    5
    Да-да
    Да бе да! Витиня е 115 м, Клисура 70 м, Писанец 65 м и чак след това е Аспаруховия с 52 м Най-бърза справка в някой от сайтовете за бънджи скокове
  • 8
    4
    Веселин
    За сведение: мостът край с. Писанец /обл. Русе/ е с височина 80м.!?
  • 5
    3
    Оффф
    Някой май трябва да прочете за "Виадуктът Бебреш". Авторката на статията визирам.
  • 10
    2
    Мост
    На Писанец моста е по-висок от Аспаруховия.
  • 14
    1
    краниста
    Измислици от шипковият храст и магданозеният лист. Най-високият мост у нас е на магистрала Хемус, В И Т И Н Я !!! То бива да не познаваш страната и да сееш простотии ама това на нищо не прилича.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари