Кой е най-добрият плат, който не пропуска вода?

0
Видове водоустойчиви тъкани и тяхното приложение
Видове водоустойчиви тъкани и тяхното приложение

Към днешна дата е представено голямо разнообразие от тъкани. Как да изберем най-водоустойчивия, който е удобен, практичен и издръжлив

Разгледахме най-популярните видове водоустойчиви материали, въз основа на историята и открихме най-добрата водоотблъскваща материя. В този материал ще научите за синтетичните материали, от които гарантирано ще получите очаквания резултат, пише Actualno.

Водоустойчиви тъкани: видове и особености на приложение

Кой е най-добрият плат, който не пропуска вода?

Днес едва ли има човек, който да не знае за съществуването на водоустойчиви тъкани. При производството на облекло за ловци и рибари, спортно оборудване, ежедневни връхни дрехи не може да се направи без използването на водоустойчиви материали. Цели отдели от учени работят по най-новите технологии, подобряващи топлоизолацията, способността да издържат на ниски температури, износоустойчивостта и влагата на облеклото за спорт.

История на създаването на водоустойчивата тъкан

Водоустойчивите материали са изобретени от шотландския химик Чарлз Макинтош. Добре познатият дъждобран носи името на изобретателя си. Както всички известни хора, ученият направил откритието си съвсем случайно. По време на експериментите той неволно спуснал ръба на ръкава на якето в каучук и след известно време отбеляза, че материалът не се намокри на мястото на замърсяване. Единственият минус бил в това, че гумата не изсъхва и остана лепкава. Тогава Макинтош решил да замени каучука с каучук, разтворен в керосин, и да постави гумен слой между двете материи. Така се оказала водоустойчива тъкан.

Свойства на водоустойчивите тъкани

На пазара на текстил можете да намерите много тъкани, които отблъскват влагата, с различни характеристики и имена, но всички те имат еднакви предимства. Такива са:

Диагонално тъкане

Разглеждайки отблизо повърхността на водоотблъскващия материал, може да видите "неравностите", които имат посока отгоре надолу и отляво надясно. Това преплитане на влакната повишава повърхностното напрежение във водните капчици, което предотвратява проникването ѝ в тъканта.

Висока плътност

Водоустойчивата материя е с ниска еластичност, не се разтяга и не се свива при пране. Повърхността има гладка плътна текстура, което се осигурява от високата плътност на материала.

Практичност

Водоустойчивият материал съдържа, както естествени, така и синтетични влакна. Попиват чудесно всички възможни видове бои, не губят цвят и се носят дълго време.

Видове водоустойчиви тъкани и тяхното приложение

На съвременния текстилен пазар може да намерите няколко разновидности на водоустойчиви тъкани. Такива се различават един от друг по основния материал, импрегнирането и качествените характеристики.

Полиестер или найлон 100%

Синтетичните материали като полиестер и найлон се използват особено често, като основа за производството на водоустойчиви тъкани. Сред тях са и следните елементи, които ги правят много популярни:

Тафета

Това е материал, изработен от найлон или полиестер, със защитен филм от вътрешната страна. Тази лека, издръжлива материя с висока хигроскопичност не се деформира под въздействието на влага, не променя цвета си и не се свива. Често се използва като материал за подплата в спортно облекло.

Таслан

Платното е полиамиден материал със специална структура, наподобяваща малък белег, образуван в резултат на повторното преплитане на нишки. Материалът е защитен от вода и мръсотия, чрез млечно, PU или WR импрегниране. Оценява се при производството на продукти с пълнител от пух и пера.

Оксфорд

Това е издръжлива твърда тъкан, при производството на която се използва "gunny". Различава се по устойчивост на химически реагенти, издръжливост и устойчивост на топлина.

Дуспо

Сред всички водоотблъскващи материали Duspo се откроява с матовата си повърхност, която придава на продуктите благороден вид. Той е много популярен в производството на детски демисезонни дрехи.

Мембрана

Платът е създаден по най-новите технологии, осигуряващи абсолютна непропускливост и защита от вятъра. Изработва се, чрез нанасяне на тънък порьозен полимерен филм върху синтетичен плат. Мембранните продукти добре отстраняват влагата от тялото и не се намокрят по време на дъжд. Те се използват при производството на работно облекло за спасители, катерачи и други хора, активно ангажирани с физически труд или спорт.

Облекло от водоустойчиви тъкани на основата на синтетика

Водоустойчивите тъкани със синтетична основа се използват при производството на якета и панталони за спорт и дейности на открито, в производството на облекло за рибари и туристи, защитни престилки за фризьори, чадъри, чанти и раници . От тях се изработват калъфи за таблети и лаптопи, сенници за автомобили и калъфи за улични кафенета, изработват се чадъри от слънце и дъжд, рекламни банери и стримери. Създава се и мека селска мебел от синтетични водоустойчиви материи.

С естествена основа

В допълнение към полиестер или найлон, естествени материали, като лен или памук, също могат да се използват като основа за водоустойчива тъкан. От такива материали се правят неща, от които всеки се нуждае в градината: покривки за верандата, завеси за беседката, хамаци, покривала за дрехи, тапицерия на мебели, поставени на открито.

Продуктите от материали с естествена основа са устойчиви на замърсявания, лесни за почистване със сапунен разтвор и гъба. Те могат да се перат в машина при температура 30-40 градуса на лека програма.

Днес водоустойчиви тъкани могат да се видят във всеки дом. Внимателното отношение към любимите ви дрехи и правилната грижа за водоустойчивите продукти ще позволят на притежателя им да бъде под надеждна защита от вятър и дъжд и това да му служи дълго време.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари