Кой е Бенджамин Рич, задържан на космодрума "Байконур"?

7
Блогърът добре владее руски и главно пътешества до нетуристически места в бившия Съветски съюз
Блогърът добре владее руски и главно пътешества до нетуристически места в бившия Съветски съюз Снимка: Кадър от Bald and bankrupt

Британският гражданин Бенджамин Рич, известен блогър в Ютюб, и беларуската гражданка Алина Зелупа бяха задържани вчера на космодрума "Байконур", в района на стартовата площадка 112 на комплекса "Буран", съобщи генералният директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, предава БТА.

Бенджамин Рич има канал в Ютюб с над 3,5 милиона абоната. Блогърът добре владее руски и главно пътешества до нетуристически места в бившия Съветски съюз, съобщава руската редакция на Би Би Си. Повечето от видеата му са заснети в Русия, Украйна и Беларус. Ден преди нахлуването на Русия в Украйна той е бил на границата между двете страни, а след началото на бойните действия е тръгнал от Киев с влак заедно с бежанци. Последният му епизод е от 24 април и е озаглавен "Сирия, която медиите не показват".

На площадка номер 112 в "Байконур", където се казва, че е бил задържан блогърът и приятелката му, се съхранява вторият летателен екземпляр на космическата совалка "Буран", както и негов габаритен макет. Планирано бе совалката да полети през 1992 г., но това не стана поради закриването на тази космическа програма.

"Бураните" не за пръв път привличат вниманието на блогъри, отбелязва Би Би Си. Някои са успявали да проникнат в неохраняемия хангар, който на практика е изоставен. Миналата година улични художници изрисуваха един от корабите. Казаха, че са искали да привлекат вниманието на обществеността към изоставеното историческо наследство.

Космодрумът "Байконур" се намира на територията на Казахстан и е даден под аренда на Русия до 2050 година. За незаконно влизане на територията му се носи административна отговорност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Съвет
    Другия път да пробват да влязат в Кейп Канаверал без да питат !
  • -5
    2
    СияП
    Госпожо Иванова, много неадекватно, не чувате ли, изоставено е, но ако питат, няма да им разрешат. Нали разбирате, не им трябва, изоставили са го, но не биха разрешили, поредната абсурдна ситуация, създавана от хора, с които изгрежда имате много общо.
  • 8
    1
    Д.ИВАНОВА
    Добрият тон изисква уведомяване за намерение, съгласие и разрешение за достъп до частна собственост.Нарушителите носят отговорност
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари