Кога стават ясни промените в изпитите след 7 и 12 клас?

1
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков сподели подробности по темата в Пловдив
Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков сподели подробности по темата в Пловдив

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков сподели подробности по темата в Пловдив

Промените в изпитните тестове на учениците след седми клас за следващата година ще станат ясни до една седмица, предава БНР.

В Пловдив министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков съобщи, че предстои промяна в сроковете за провеждане на изпитите след седми клас, за да бъдат отделени от времето на провеждане на националното външно оценяване след десети клас.

Цоков подчерта, че сред обсъжданите акценти във връзка с резултатите от изпитите, е по-нататъшно задълбочаване на работата с оценителите на тестовете след 7-ми и 12-ти клас. По думите му те трябва да бъдат много добре подготвени за важния процес на оценяване и да синхронизират работата си по различните показатели свързани с оценки, особено при отворените въпроси.

За целта се предвижда допълнително обучение на експертите, съставящи тестовите задачи, за да бъдат те по-адекватни на различните равнища на мислене на учениците, към които са насочени.

Проф. Цоков бе категоричен, че степента на субективност при отворените въпроси не е по-голяма, отколкото при затворените, но когато те са добре формулиран и практически добре насочени, дават по-обективна оценка за нивото на подготовка на учениците. Същото се отнася и за кандидат-студентската процедура, когато при съществена разлика в оценката на двама оценители, се прибягва до арбитър.

Промени се предвиждат и в Наредбата за конкурсите за училищни директори, които ще бъдат проведени най-вероятно в края на есента.

В Регионалния етнографски музей министърът на образованието и науката връчи грамоти на учениците, постигнали отлични резултати в подготовката по Националната стратегия „Обучение за ИТ кариера“. Програмата се осъществява в пет центъра – в София, Пловдив, Бургас, Русе и Правец.

Програмата стартира през 2017 г., като през образование за ИТ умения са преминали над 2500 възпитаници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари