Кога ще имаме правителство?

1
Ако третият опит за кабинет се провали, президентът издава указ, с който разпуска парламента, насрочва предсрочни избори в двумесечен срок и назначава служебно правителство
Ако третият опит за кабинет се провали, президентът издава указ, с който разпуска парламента, насрочва предсрочни избори в двумесечен срок и назначава служебно правителство Снимка: bTV

Колко време ще отнеме процедурата по съставяне на кабинет

Какво следва оттук нататък? Изчисленията на bTV показват, че според парламентарната процедура най-късно в средата на месец май трябва да е ясно ще има ли правителство или няма да има.

Събитията започват в понеделник – 19 април. За тази дата президентът е насрочил консултациите с политическите партии. Няма гаранция, че те ще приключат същия ден.

Можем да предположим, че най-ранo рулетката може да се завърти и президентът да връчи първия проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС на 20 април.

До 7 дни след това групата предлага правителство. Ако не бъде избрано, президентът връчва мандата на втората по големина парламентарна група - в случая „Има такъв народ“.

Тя също има 7 дни, за да предложи кабинет или връща мандата. При провал рулетката се завърта за трети път и президентът връчва мандата на трета парламентарна група, този път по своя преценка. Тя отново има седмица, за да опита да състави правителство.

Ако третият опит за кабинет се провали, президентът издава указ, с който разпуска парламента, насрочва предсрочни избори в двумесечен срок и назначава служебно правителство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук