5 популярни мита за здравето на вашите зъби

0
Кое е по-вредно - ябълка или шоколад?
Кое е по-вредно - ябълка или шоколад?

Кое е по-вредно - ябълка или шоколад?

Въпреки напредъка на науката все още има много митове в медицината, включително за кариеса, едно от най-често срещаните заболявания на Земята, споделя actualno.com. Ние развенчаваме най-популярните митове и се научаваме как да се грижим разумно за зъбите си.

Мит №1. Кариесът се появява само от сладкиши. Най-популярното твърдение всъщност се оказва мит. Причината за кариеса не се крие в сладкиши и шоколад, а в остатъците от храна, които попадат между зъбите. Изненадващо, една ябълка заедно с близалка може да провокира кариес, но така наречените кариесогенни продукти включват сложни въглехидрати. Всички хлебни изделия са изложени на риск: от сладкиши до безвреден на пръв поглед хляб, както и месни ястия и дори зеленчуци. За да поддържате здрава усмивка, зъболекарите препоръчват интегриран подход към превенцията:

· Задължителни прегледи при зъболекар най-малко два пъти годишно

· миене на зъбите си поне две минути сутрин след закуска и вечер след вечеря

· използването на допълнителни средства за предотвратяване на зъбни заболявания като вода за уста, конец за зъби и дъвки без захар, които трябва да се дъвчат веднага след хранене.

Мит №2. Кариесът е следствие от други заболявания

Не, още веднъж не. Кариесът може да се появи дори при напълно здрав човек. Важно е да знаете, че зъб, засегнат от кариес, е източник на хронична инфекция в организма, която в бъдеще може да причини заболявания на сърдечно-съдовата система и ставите, както и алергични реакции. Кариесът може да доведе до пневмония. Установено е, че хората, които са имали повече хоспитализации поради развита пневмония, имат по-лошо орално здраве - зъби и венци - в сравнение с тези, които не са имали пневмония. За да намалите рисковете, посещавайте зъболекаря поне три пъти годишно и учете децата на правилната грижа за устната кухина от ранна възраст.

Мит №3. Ако зъбите не болят, значи са здрави.

Доста опасно твърдение е за зъбите ви. Много често се среща скритият кариес, който се появява между съседни зъби, ранният му стадий е безболезнен, а дискомфортът е признак, че кариесът вече е засегнал дълбоко зъбната тъкан. Болката при всеки човек е индивидуален, което означава, че колкото по-рано се открие, толкова по-лесно ще бъде премахването на последствията.

Мит №4: Колкото повече паста за зъби, толкова по-добре.

Не търсете лесни решения. За предотвратяване на кариес не е важно количеството паста за зъби, а колко добре си миете зъбите. Със сигурност всеки е запознат с основните правила за миене на зъбите: за около три минути, насочване на четката под ъгъл от 45 градуса спрямо зъбите и венците, от предните зъби към кътниците, в посока от венците към зъб, а не обратното.

Мит номер 5. Кариесът е проблем на съвременния човек

Не вярвайте на филми, в които герои от каменната ера показват луксозна холивудска усмивка. Днес кариесът е лидер сред другите заболявания, до 99% от хората го имат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари