Коалиционното споразумение вече е подписано от ПП, ДБ, БСП и ИТН

0
Целите, които си поставя коалицията са просперираща България  - съдебна реформа  - икономически растеж  - върховенство на закона
Целите, които си поставя коалицията са просперираща България - съдебна реформа - икономически растеж - върховенство на закона Снимка: БГНЕС / Архив

Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха, че Коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Има такъв народ" вече е подписано

Утре в 10 ч. на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 47-ото Народно събрание - "Продължаваме промяната", информира БНТ. 

Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха, че Коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Има такъв народ" вече е подписано. След като всички текстове са изчистени, бъдещите коалиционни партньори потвърдиха, че имат структура и състав на МС.

След няколкоседмични преговори, Кирил Петков потвърди в НС, че Споразумението е било подписано поотделно с всяка партия при закрити врата, а не публично, както беше съобщено пред медиите.

Неофициалната част от споразумението в 13 страници, която изтече в публичното пространство днес, очертава целите, приоритетите, правилата за функциониране на коалицията и структурата на МС.

Текстът потвърждава структурата на Министерския съвет, вече известна на обществото. Премиерът, излъчен от "Продължаваме промяната", ще има петима вицепремиери - двама от "Продължаваме промяната" и по един от БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

В 18-те експертни съвета, които ще бъдат създадени, ще бъдат обсъждани законодателните инициативи на коалицията, като партиите се отказват от "законодателно съревнование" помежду си.

Целите, които си поставя коалицията, са:

- просперираща България

- съдебна реформа

- икономически растеж

- върховенство на закона. 

Министерствата са разделени на квоти между коалиционните партньори, като политическата отговорност за назначенията на министри се носи от съответната политическа сила.По-рано стана ясно, също така, че ИТН е променила номинацията си за външен министър. Вместо Димитър Гърдев предлага Теодора Генчовска.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари