Кметовете се разбраха с Борисов

0
Румен Стоянов: Към момента няма да протестираме. Доволни сме
Румен Стоянов: Към момента няма да протестираме. Доволни сме Снимка: БТА

Ще увеличим и правомощията на кметовете на кметства по отношение на активности на общината, увери Владислав Горанов.

Доволни сме от срещата с премиера Бойко Борисов. Това каза пред журналисти кметът на град Калофер и председател на Национално сдружение на кметовете на малките населени места Румен Стоянов след среща при премиера Бойко Борисов, съобщи "Канал 3".

Срещата е по покана на министър-председателя, като на нея бяха обсъдени исканията на кметовете на кметства, които настояват за самостоятелен бюджет и по-голяма независимост от големите общини.

"Тази дългоочаквана среща премина при изключително добра атмосфера. Постигнахме добър резултат в първата част от исканията си - бюджетните рамки. Всяко населено място ще си има бюджетна рамка. Кметът на общината, както искахме, ще бъде длъжен да я изпълнява, според закона, който до седмица трябва да бъде изработен. Кметът ще взима участие и при контрола върху обществените поръчки. Това са най-важните неща, за които дойдохме", обясни Стоянов.

"Втората част от нещата , касаят прага за създаване на кметство", коментира той и уточни, че ще има нова среща, на която ще присъства и Сдружението на общините. "Благодаря на правителството, че ни прие и изслуша, голяма част от проблемите, които имахме ще бъдат решени в бъдеще. Смятам, че това ще стане до максимум два- три месеца", допълни Румен Стоянов.

"Към момента няма да протестираме. Доволни сме", поясни той. Според него трябва да има "размахване на пръст", защото докато не бъдат уреди промените в законодателството малките общини не могат да задължат големите да си вършат работата.

"Никакви политически цели не сме имали или сме подбудени от подобни искания. Не сме си позволи да питаме никой от колеги кой от коя партия е. Аз съм независим, подкрепен от БСП", коментира Стоянов и заяви, че не трябва сдружението да бъде политическо обвързано.

На среща на кметове на малки населени места с премиера Бойко Борисов са били договорени промени в законодателството, които да се засили отчетността на общинските кметове. Това обясни след срещата финансовият министър Владислав Горанов, който също взе участие в разговорите с кметовете на малките населени места.

"Това, което постигнахме днес, е разбирането, че с промени в законодателството ние ще увеличим отчетността на общинските кметове от гледна точка на ангажиментите към отделните кметства, без, разбира се, с това да отнемаме техните правомощия, които са разписани в закона. Но ще увеличим и правомощията на кметовете на кметства по отношение на активности на общината, които се случват на територията на кметството, за което тези хора са се явили за избори и са приели конкретни ангажименти към местната власт", уточни Горанов по време на брифинга в Министерски съвет.

"Конституцията определя основната единица на местното управление - Общината и Общинският съвет е представител на местната общност, това е местният парламент. Да поставяме под съмнение неговите функции и възможността да взима решения означава да поставим под съмнение конституцията и логиката на местното самоуправление въобще", коментира Горанов.

Той подчерта, че "следващата година бюджетните отношения на държавния бюджет с общините нарастват с половин милиард, като една не малка част - около 120 милиона, са в частта, която зависи от местните общности", каза той като подчерта, че това не е било тема на разговорите. "Колегите поставиха проблеми, които не биха съществували, ако местите власти са в хармония и синхрон", каза Горанов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари