Кметица купонджийка дава заповеди по "WhatsApp"

0

25-годишна кметица, която харчи общинските пари за купони и скъпи коли и управлява, давайки заповеди на подчинените си по WhatsApp – тази трагикомична история се развива в Бразилия и е само един от примерите как корупцията е прояла страната.

"Преди да стана кмет, бях бедна. Имах Land Rover, сега карам Toyota SW4", хвали се Лидиане Лейте в акаунта си в Instagram. "Май трябва да си купя по-луксозна кола, защото, благодаря ти, Боже, вече имам достатъчно пари. Мога да си купя каквото поискам. Ще харча пари за каквото си пожелая и не ми пука какво казват хората".

Сега, месеци след началото на разследването, прокуратурата смята, че Лейте е откраднала 4 млн. долара общински пари, пише Би Би Си, цитирани от Дневник.

Допреди да стане кметица, тя е продавала мляко от врата на врата. През 2012 г. политическите амбиции на приятеля ѝ – Бето Роша, се провалят, след като се оказва, че той няма право да се кандидатира за кмет, тъй като преди е бил обвиняем за корупция.

Тогава младата дама поема инициативата – след като бива избрана, тя назначава Роша в общинската администрация и той започва да се занимава с ежедневното управление на Бон Жардин. Двамата влюбени се отдават на сладък живот.

В същото време учениците от близкото село Тури до Аугусту учат в сграда, построена от дървени стволове и бали слама, която прилича повече на кочина, отколкото на училище. Североизточната провинция Мараняо е една от най-бедните области на Бразилия – толкова, че родителите разчитат училищата да осигуряват храна на децата им през деня. По време на управлението на Лейте децата стоят гладни и оплакванията на родителите отприщват разследването срещу нея.

Полицията започва да се интересува от екстравагантния живот на кметицата на селището с 40 000 жители. Тя прекарва по-голямата част от времето си в столицата на провинцията – Сао Луис. Ходи на партита, на фитнес и по магазините, хвали се в социалните мрежи и когато трябва да се върши административна работа, дава нареждания на служителите си по WhatsApp.

Когато държавните власти откриват липсата на милиони долари и издават заповед за ареста на кметицата, тя бяга и предупреждава – отново по WhatsApp, разбира се, подчинените си да не сътрудничат на прокуратурата.

Обвинителят Фабио Сантос де Оливиера разказва, че за една от измамите кметицата е сключила договори за ремонт на училищата в Бон Жардин с три фалшиви компании.

39 дни след бягството си Лейте се е предала. Сега живее в Сао Луис с електронна гривна, а разследването продължава. Адвокатът ѝ се позовава на младостта, неопитността и невинността ѝ.

"Корупцията е национален проблем, това е най-страшната болест на на Бразилия", казва прокурорът. "Не мисля, че положението е по-лошо отпреди. Сега нещата са по-видими, защото има повече разследвания и знаем какво се случва в страната."

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари