Кметът на Ямбол ще инициира референдум срещу база на НАТО

3
Кметът на Ямбол Валентин Ревански разговаря с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов
Кметът на Ямбол Валентин Ревански разговаря с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов Снимка: Община Ямбол

По време на срещите ни с граждани, основните им искания към нас бяха да се чуе мнението на жителите на Ямбол относно мигрантски центрове и бази на НАТО. Аз и екипът ми сме хора, които изпълняваме ангажиментите, които поемаме!, заяви Валентин Ревански

Кметът на Ямбол Валентин Ревански ще инициира местен референдум за планираното разполагане на бригада на НАТО във войсковия район „Кабиле“.

Това става ясно от информация, публикувана от Община Ямбол в социалните мрежи след среща на кмета с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Проблемът е, че казарменият район на Кабиле е в близост до урбанизираната територия на Ямбол. В случая за нас е важно, спокойствието на гражданите“, каза Валентин Ревански, цитиран от пресцентъра си. Той допълва, че Ямбол се бори за всеки нов жител, за това са създадени нови социални програми, за хората, които предпочетат да живеят тук, инвестира се не само в инфраструктурата, а и в образованието и спорта.

Кметът заявява категорично, че той и екипът му ще спазят обещанията пред гражданите да се направи допитване или местен референдум, както го правят по всички по-важни въпроси. „По време на срещите си с граждани, основните им искания към нас бяха да се чуе мнението на жителите на Ямбол относно мигрантски центрове и бази на НАТО. Аз и екипът ми сме хора, които изпълняваме ангажиментите, които поемаме!“, заяви Валентин Ревански.

Във войсковия район Кабиле ще има временен лагер за Многонационалната бойна група по искане на ръководството на водената от Италия Многонационална бойна група на НАТО. Военни ще огледат района, каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Пред ръководството на общината Емил Ефтимов разясни, че Министерството на отбраната предвижда разширяването на казармен район „Кабиле“ за ниво бригада от 2000 военни, но тя ще остане изцяло българска, а не българо-американска съвместна база, каквато е например тази на Ново село, разказват от община Ямбол.

Началникът на отбраната обявил, че войсковият район в Кабиле е избран за създаването на инфраструктура, предназначена за Българската армия, която да бъде ползвана и от Многонационалната бойна група на НАТО на наша територия с рамкова държава Италия, заради близостта му до летище, пристанище и полигон „Ново село“, както и заради съществуващата железопътна и пътна инфраструктура. Началникът на отбраната бе категоричен, че освен повече сигурност и надеждна отбрана, съюзните формирования у нас ще донесат и икономически ползи за страната и за конкретния район, като биха подпомогнали местния бизнес в различни области – строителство и поддръжка, осигуряване на комунално-битови услуги, снабдяване със стоки и др.

Ефтимов обяви, че в базата на „Кабиле“ не са правени инвестиции от 30-40 години. Сега се предвижда да бъдат основно ремонтирани сградите, да се изградят нови трафопостове, канализация и др., като средствата ще бъдат осигурени от държавния ни бюджет и от бюджета на НАТО. Процедурите за това вече са стартирани от страна на Министерството на отбраната. Предвижда се и изграждане на временен лагер по искане на ръководството на водената от Италия Многонационална бойна група на НАТО.

Община и армия постигнали договорка да се проведе разяснителна кампания сред населението от страна на Министерството на отбраната, за да може гражданите да вземат информирано решение по въпроса за държавното решение за разширяване на казармения район.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    русенец
    Софиянци като искат бежанци и бази с американци, да си ги правят в София. Прочие, нали знаете, че американските войници са с имунитет и никой не може да ги съди на своя територия? Иначе както написа Сорос през 1992 :"Хората на запад не искат да гледат децата си в ковчези, затова НАТО трябва да се разширява на изток!" Ние сме от разширението.
  • -5
    2
    Ivo
    Евала, това се казва кмет! Пеньо гледай и се учи маме!
  • -3
    1
    А-хам,
    Той, референдумът за €врото не мина с тия новоизлюпените конститутки, еле пък за НАТОвска база или биологична лаборатория.... С много американски сребърници са подплатени ГЕРБерастите, СъДъСъ, ДъПъСъ, ПъПъ и майкаимДа'йБъ!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари