Кметът на Русе подписа важен за града документ

0
Документът предвижда обединяване на изпълнителната, законодателната и местната власт за опазване на културно-историческото наследство
Документът предвижда обединяване на изпълнителната, законодателната и местната власт за опазване на културно-историческото наследство

Кметовете на София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Габрово, Търговище, Несебър и Копривщица подписаха Национална харта на градовете с исторически зони.

Документът, парафиран на церемония в столицата, предвижда обединяване на изпълнителната, законодателната и местната власт за опазване на културно-историческото наследство. Той е подписан и от министъра на културата Боил Банов, пише Вестник СЕГА.

В рамките на срещата се е състояла дискусията "Историческите квартали".

Кметът на Велико Търново Даниел Панов коментира, че една от най-големите трудности е одобряването и узаконяването на проектите за реставрация на сгради - паметници на културата.

Той е апелирал за промени в Закона за устройство на територията, които да са обвързани и със Закона за културното наследство, за да могат създадените шест регионални звена да упражняват правомощията на Националния институт за недвижимо културно наследство и да бъде ускорено произнасянето по намеренията за възстановяване на ценни здания.

Панов е предложил националната програма за саниране да обхване историческите къщи, с условие ремонтите да отговарят на архитектурните им стилове. Според него са нужни по-строги санкции спрямо собственици, които нехаят за състоянието на сгради със защитен статут и допускат унищожаването им.

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари