Кметът на Русе: Не може гражданите нощем да изпадат в паника и да не знаят какво става

4

Пенчо Милков: Не приемам отношението на държавните институции към проблема с въздуха

След поредното замърсяване на въздуха в Русе кметът Пенчо Милков изпрати писмо до отговорните държавни институции – Министерския съвет, МОСВ, Изпълнителната агенция по околната среда и водите, представителите на България в Европейския парламент, РИОСВ - Русе, областния управител и председателя на Общинския съвет в Русе. Той изтъква, че въпреки липсата на законови правомощия на местната власт за контрол над промишлените предприятия, налагане на санкции и спиране на дейността им, е недопустимо държавните институции да игнорират този жизненоважен за русенци проблем.

„Общината няма сензори, няма правомощия и структури, с които да санкционира, затваря и установява замърсители. Но Общината - това са нейните граждани, и аз заставам до тях в непримиримостта ни на територията на град Русе да има замърсяващи  промишлени производства“, написа кметът.

Писмото описва действията на общинската администрация до момента, в това число сформирането на Общински кризисен щаб, осъществяването на контрол от служители на СЗ КООРС, разполагане на камери, сформирането на Временна комисия по въпросите за въздуха, срещи и огледи на място.

Пенчо Милков призова отговорните институции да осигурят в най-кратки срокове адекватна, модерна и мобилна техника за анализ на качеството на въздуха в Русе.

В изявление пред медиите кметът каза: „Когато Русе е имал същия проблем, го решават хората. Затова казах на всички хора да дойдат в залата на Общинския съвет, да излязат от виртуалното пространство и да бъдем заедно. Защото когато сме всички заедно, системата няма начин да не реагира. Аз искам да действам, не да реагирам. Защото да ми носят от други градове някакви мобилни станции, да стоят три дни и после да ги махнат, е неуважително за град Русе. В Русе трябва да има постоянно действаща инсталация за мерене на органичните замърсители, да стои тук и служителите в Регионалната инспекция да бъдат въоръжени с необходимото техническо средство да установят замърсителите. Защото не е само един. Не може гражданите нощем да изпадат в паника и безсилие и да не знаят какво става. За мен държавата за момента не оказва необходимото съдействие, което може да се окаже достатъчно, за да решим този наболял въпрос.“

Късно вечерта на 8.09 на телефон 112 са получени многобройни сигнали за неприятни и задушливи миризми. Първият е от около 19:30, като продължават през цялата нощ. В един от сигналите е посочено, че освен силната задушлива миризма има съмнения за отворено хале в предприятието за автомобилни части в Източната промишлена зона.

Днес служители на Община Русе монтираха камери за денонощно наблюдение на два от стълбовете за осветление на общинска земя в този район. Сигналът от тях ще бъде достъпен за всички граждани на сайта на общината. Миналата седмица там бе поставен патрул на СЗ КООРС, който да следи за нерегламентирано отваряне на халетата в едно от предприятията – потенциален замърсител.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари