Кметът на Пловдив: Дълбоко съм възмутен от тези, които в чумаво време трупат рейтинг

0
Същото се отнася и за едно местно сайтче, което бълва фалшиви новини
Същото се отнася и за едно местно сайтче, което бълва фалшиви новини Видео: Марица

Кметът на Пловдив Здравко Димитров заяви, че ще оттегли за гласуване точката за оборудване с медицинска апаратура на двете общински болници "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон" на днешната сесия на Общинския съвет. Предложението беше  апаратурата да се закупи със средствата от парите на КОЦ - Пловдив, предвидени за инвестиционната програма на диспансера.

От общата сума в размер на 1,6 млн. лева щяха да се  взимат до 600 000 лева. Двете общински болници са включени в националната програма за лечение на болни от коронавирус.  

В навечерието на сесията обаче излезе публикация, която се опитва да се внуши, че се взимат от парите за лечението на онкоболните. Междувременно се разбра, че верни на бившия кмет Иван Тотев съветници от ГЕРБ се канят да гласуват против предложението, което е съобразено със заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за оборудване с нужната апаратура на отделенията за лечение на пациенти с Covid-19.

"Новината, която излезе в един сайт е напълно манипулативна. Парите, които щяха да бъдат взети са предвидени за строеж на паркинг и СМР в онкодиспансера. Не става дума за лекарства. Няма човек, който ще вземе от едни болни, за да ги даде на други болни. Лекарствата се осигуряват с държавно делигирани средства  и пренасочването им не може да стане", заяви кметът Здравко Димитров, предава Марица.

"Оттеглям точката, защото това е единственият начин да спра всякакви манипулации по темата, че се посяга на пари за лекарства на онкоболните. Това фактически е абсолютно невъзможно, защото лекарствата се осигуряват с държавно делегирани средства. Тези хора са от рисковите групи и грижата за тях е с най-висок приоритет за нас!

Дълбоко съм възмутен от поведението на някои наши съграждани, които се опитват в чумавото време да трупат рейтинг.

Община Пловдив и Общинският кризисен щаб са силно мобилизирани от първия ден на извънредното положение и предприемат всички мерки, за да гарантира живота, здравето и сигурността на пловдивчани. Това е най-важната ни цел сега!

От тази трибуна, призовавам вас, общинските съветници, да бъдем единни и да работим заедно за Пловдив и да изведем града с възможно най-малко щети от епидемията!", заяви Здравко Димитров.

""Няма нормален човек да приеме лъжата като нещо нормално от хора, които обикновено манипулират задкулисно. Мишоците винаги се крият. Тях ги е страх от смелостта", взе думата и шефът на общинското здравеопазване д-р Калин Калинов, който е и бивш управител на КОЦ.

огато влезнах в онкодиспансера салдото беше 11,2 млн. След три месеца разполагахме само със 740 000 лева.  Първите три милиона бяха използвани за асфалтиране на улиците през март 2012 г. от тогавашния кмет", напомни д-р Калинов.

Той даде и друг скандален пример от управлението на кмета Иван Тотев.

През 2013 г. по негово предложение Общинският съвет гласува да се купи скенер за 970 000 лева, което драстично се разминава с реалната му стойност. "Мое проучване показа, че началната му цена е 120 000 евро от завода на Сименс в Китай, с разходите стигна до 320 000 лева. След няколко години беше гласувана пределна стойност  970 000 лева, без никакви екстри. В същата седмица в "Пирогов" гласуваха за същия модел 417 000 лева. Същата седмица ВМА обяви пределна стойност на най-скъпия тогава в света скенер за 720 000 лева. Разликата между реалната стойност на скенера, купен от КОЦ-Пловдив, и похарчената сума, е 630 000 лева", напомни д-р Калинов. 

Според него именно предишната градска управа може да бъде обвинявана за злоупотреби с финансирането на онкодиспансера. 

В последвалите дискусии Николай Радев от БСП призова предложението да не се оттегля и подчерта, че левицата ще го подкрепи. "Не виждам защо оттегляте точката след като изяснихте от къде ще се вземат парите. Днес няма да си позволя да гласувам партийно", каза Радев.

Кметът Здравко Димитров обаче беше категоричен, че не иска да допусне манипулации и затова точката трябва да бъде оттеглена.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари