Кметът на Елин Пелин забрани празнуването на Хелоуин

13
Хелоуин е празник, който е много комерсиален. В него няма нищо поучително, обоснова се Ивайло Симеонов
Хелоуин е празник, който е много комерсиален. В него няма нищо поучително, обоснова се Ивайло Симеонов Видео: Actualno

Хелоуин е празник, който е много комерсиален. В него няма нищо поучително, обоснова се Ивайло Симеонов

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов отново забрани празнуването на Хелоуин в детските градини, училищата и читалищата. За сметка на това по повод Деня на будителите на 1 ноември в Елин Пелин ще има факелни тържества и шествие и тази година.

Защо Ивайло Симеонов забранява Хелоуин? Как успява Община Елин Пелин да има положителен демографски прираст?

Това попитаха Ивайло Симеонов в Студио Actualno.

Как се забранява Хелоуин? 

"Това решение не го взехме с цел да покажем колко е силна властта. Всички виждахме едно силно отклонение от ценностите, историята и културни традиции. Децата в последните години започваха да се объркват и да мислят, че почивният ден около Деня на народните будители е заради Хелоуин. Този факт сякаш би камбаната, за това че българщината отстъпва от своите устои и дава път на нещо, което няма стойност за нас българите. Ние не забраняваме с полиция. Тази заповед няма толкова голяма юридическа стойност. Избор на всеки е да какво да почита и в какво да вярва. Истината е, че това е един празник, който е много комерсиален. В него няма нищо поучително. Замислете се какво проповядва този празник - да отидеш на чужда врата и да поискаш лакомство, в противен случай ще направиш беля."

Вместо Хелоуин - факелно шествие. Разкажете повече за него!

"Вече 6 години го правим това шествие, едно от най-големите факелни шествия. Ще го направим и тази година. Този празник е първо уникален за света. Събирателен за всички онези българи, които са дали своя живот за това ние днес да сме в една свободна и силна страна."

Имате положителен демографски прираст. На какво го отдавате?

"Всичко е въпрос на политики. Проблемът не е само на Елин Пелин, а е проблем и на Европа. Когато държавата подпомага семействата почти символично. Така създадохме един инструмент, който общинският съвет гласува, една наредба, с която финансираме до 4000 лева за трето и всяко следващо дете. Тук въпросът не беше само на пари, за да кажем: “Ние даваме пари.” Създадохме този инструмент, съобразно качеството на живот на тези деца. Всичко беше свързано с това да се създаде среда, да са образовани, както родителите - така и децата. След това бяхме обвинени в дискриминация заради някои изисквания за ромите, тъй като единият от критериите беше платени данъци. Знаем, че ромите в голяма степен не си плащат данъците, но има и такива, които си ги плащат. Имаше критерий за образование - колкото по- високо образование - толкова повече средства получаваш. Да не дължиш данъци към общината - бяхме обвинени и от Хелзинкския комитет, че едва ли не ние нарушаваме техните права, като не даваме и на тях от тези средства. За мен и моя екип дискриминацията е точно обратното. Не може да събираме данъци от всички, които са коректни към обществената среда, в която живеят и да даваме на онези, които не са коректни. По този начин стимулираме некоректността.

Имаме и много инструменти за тези общности, които вече дават резултат. Над 95% от децата на ромските общности ходят на училище."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Uuuuuuuuuuuuuuu
    Уууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу, долуу всички чуждопоклнници.. уууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу
  • -8
    3
    Дидо
    Поредния пишман патриот искащ да отнеме едно дългоочаквано забвление за децата, а и за по-големите, без да им предложи нищо алтернативно насреща. Християнски празник, който развива креативност, сръчност и е доста забавен. По никакъв начин не вреди на нашата култура, която има празници, които предимно са скучни и никой не знае как да отбележи, но им се кланя до земята и ги ползва само за почивен ден. Гнусни пишман патриоти!
  • 7
    2
    Читател
    Браво ако всички общини бяха като вашата досега ромите щяха да са интегрирани
  • 16
    1
    Ммм
    Браво
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари